Економија

"Блумберг": Русија и Индија преговарају о дуготрајном снабдевању нафтом

Индијске државне рафинерије наводно желе да обезбеде стабилну сарадњу уместо једнократних набавки, наводи америчка агенција
"Блумберг": Русија и Индија преговарају о дуготрајном снабдевању нафтомGetty © Antonio Sempere/Europa Press via Getty Images

Државне рафинерије нафте у Индији преговарају о дугорочним споразумима о испоруци сирове нафте са руским енергетским гигантом "Росњефт", јавља "Блумберг", позивајући се на изворе.

"Индијан ојл", "Барат петролеум" и "Хиндустан петролеум" учествују у разговорима, са циљем да потпишу уговоре о стабилном снабдевању уместо једнократних куповина, што ће их учинити отпорнијим на конкуренцију.

Рафинерије наводно путем уговора желе да обезбеде испоруке од око 500.000 барела руске нафте дневно. Такође планирају да унесу клаузуле које би их заштитиле од казни у случају проблема са плаћањем и кашњења испорука.

"Индијан ојл" већ има уговор са "Росњефтом" из 2020. године, према којем је рафинерија требало да од руске компаније увози два милиона тона нафте типа урал годишње.

Уговор је продужен 2023. године, при чему су се две компаније сложиле да значајно повећају испоруке нафте и диверзификују врсте нафте које се испоручују Индији. Друге две државне рафинерије немају постојеће дугорочне уговоре са "Росњефтом".

Индија, иначе трећи по величини увозник сирове нафте у свету, повећава увоз руске нафте у последње две године упркос западним санкцијама наметнутим Москви, користећи попусте које је Русија понудила како би освојила тржишта након што је изгубила купце на Западу.

Русија је прошле године у Индију извозила у просеку 1,75 милиона барела сирове нафте дневно, према подацима аналитчке куће "Кплер" а које је пренео "Индепендент", што је значило да је Москва постала примарни снабдевач индијског тржишта.

Иако је крајем прошле године дошло до пада индијског увоза руске нафте, наводно због проблема са плаћањем у вези са санкцијама, аналитичари наводе да је потражња за руском нафтом у Индији и даље јака.

Говорећи за РТ на маргинама Индијске енергетске недеље у четвртак, министар за нафту Хардип Синг Пури рекао је да руска нафта тренутно чини између 30 и 34 одсто укупног увоза нафте у Индију, у односу на само 0,2 одсто колико је чинила пре ескалације сукоба у Украјини фебруара 2022. године.

Индија ће наставити да купује руску нафту докле год цене буду повољне, додао је он.

image