Економија

Ново поскупљење? ОПЕК+ у марту одлучује да ли ће наставити са смањењем производње нафте

Саудијска Арабија и осталих седам чланица у новембру су договорили смањење производње
Ново поскупљење? ОПЕК+ у марту одлучује да ли ће наставити са смањењем производње нафтеGetty © Majid Saeedi / Stringer

Организација земаља извозница нафте и њени партнери (ОПЕК+) саопштили су да ће почетком марта одлучити да ли ће продужити смањење производње нафте на други квартал и тако утицати на цене и, посредно, глобалну економску кризу.

Седам чланица коалиције одлучило је 30. новембра да ограничи снабдевање у овом кварталу на око 900.000 барела дневно, заједно са смањењем од милион барела које је увела Саудијска Арабија. ОПЕК+ ће наредног месеца размотрити да ли да наставе са смањењем производње, преноси "Блумберг" позивајући се на неименоване званичнике.

Цене нафте су ове године забележиле ограничени раст - око 80 долара по барелу - упркос сукобу на Блиском истоку. То је, објашњава "Блумберг", премало за неке чланице ОПЕК+ да покрију државну потрошњу.

Саудијски министар енергетике, принц Абдулазиз бин Салман рекао је за "Блумберг" почетком децембра да би ограничења у снабдевању "апсолутно" могла да буду продужена после марта ако буде потребно. Министарство енергетике Алжира саопштило је да је "спремно" да настави са смањеном производњом у другом кварталу или "предузме даље неопходне мере ако услови на тржишту нафте то буду захтевали".

Међународна агенција за енергетику процењује да ће се светска тржишта нафте вратити у суфицит у следећем кварталу и да ће остати "у плусу" до краја године, ако ОПЕК+ ублажи ограничења и оживи производњу.

Поред Саудијске Арабије, остале чланице ОПЕК+ су Русија, Ирак, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Казахстан, Алжир и Оман.

image