Економија

Нова верзија "панде" производиће се и у Србији: Колико ће коштати возило на струју из Крагујевца

Нова "панда" ће се производити у Србији, Бразилу и Мароку. "Стелантисова" фабрика у Крагујевцу, где се до прошле године производио "фијат 500Л", правиће нови модел од 2024. године.
Нова верзија "панде" производиће се и у Србији: Колико ће коштати возило на струју из Крагујевцаwww.globallookpress.com © Matteo Secci

У Крагујевцу ће се правити нова генерација електричних возила, саопштила је групација "Стелантис". Радници "Фијатове" фабрике су већ завршили обуку, а прва возила изаћи ће следеће године. Најједноставнија нова "панда хибрид" требало би да кошта око 15.000 евра, а електрична око 20.000 евра, преноси РТС.

Нова генерација популарног малог градског аутомобила "панде" добија електрични погон и прелази у класу изнад. Будући "Фијатов" кросовер Б класе биће лансиран 2024. године. Овај модел дужине око четири метра, игра кључну улогу у стратегији произвођача из Торина да задржи истакнуто место на светском тржишту малих градских аутомобила.

"Желимо да се позиционирамо, да сваком омогућимо мало јефтино и ефикасно електрично возило. Ново возило ће се звати 'пандлина', а продаваће се на свим континентима и са безброј персонилизација за одређена тржишта", најављује Карлос Таварес, директор Групације "Стелантис".

Нова "панда" ће се производити у Србији, Бразилу и Мароку. "Стелантисова" фабрика у Крагујевцу, где се до прошле године производио "фијат 500Л", правиће нови модел од 2024. године.

"Ово ће бити прва фабрика серијских електричних возила на Балкану, а већи део аутомобила су већ освојили радници из Крагујевца који су били на обуци. Тако да 2024. излазе прве 'панде' из фабрике у Шумадији", истиче Таварес.

Очекује се да нова "панда" постане популарна у региону, захваљујући повољним ценама. Најједноставнија хибридна верзија требало би да кошта око 15.000 евра, електрична са дометом од 200 километара око 20.000 евра.

image