Економија

Немци сањају "Москвич": Грађани сложни да су санкције ојачале Русију, а ослабиле Европу

Грађани Немачке одушевљени су вешћу да ће Русија производити модернизовани руски симбол аутомобилске индустрије
Немци сањају "Москвич": Грађани сложни да су санкције ојачале Русију, а ослабиле Европуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Вест о новој серијској производњи градског кросовера под старим брендом "Москвич" почела је у Москви, што је Немце навело да признају како су санкције уведене Руцији само помогле овој земљи да ојача економију, док су, према читаоцима немачког листа "Шпигл" Европској унији донеле галопирајућу инфлацију и несташицу енергената.

Овај потез Русије "избио је адут из руку" Запада, јер сада Русија поново производи своје аутомобиле, чиме јача домаћу привреду, али и запошљава грађане који су остали без посла, након одласка страних компанија. 

Немачки лист наводи да је Руско Министарство индустрије саопштило је да је производња Москвича обезбедила око 40.000 нових радних места у Русији.

"Ауто сектор је једна од индустрија које су најтеже погођене санкцијама које су увеле западне државе", наводи "Шпигл", а додаје се да је од јануара до октобра, продаја нових аутомобила у Русији пала је за 60 одсто на годишњем нивоу након одласка западних произвођача.

Читаоци "Шпигла" су у обнављању производње видели доказе о неефикасности антируских санкција, а сетили су се и бројних квалитета совјетског "Москвича".

"Јасно је да санкције против Руске Федерације не постижу свој циљ, већ само јачају руску економију, која је постављена за доследне и добро промишљене задатке", написао је један корисник.

Други се надовезао да је објашњавајући како је "Москвич" поуздан аутомобил.

"Ово је неуништив, издржљив аутомобил који вас неће изневерити по врућини, хладноћи, снегу или киши", додајући да је знатно квалитетнији од модерних "аутомобила-играчака".

Једна читатељка чак је написала да ће овај аутомобил одушевити милионе људи.

"Москвич је култни аутомобил. Милиони људи ће бити одушевљени њиме. И ја сам одушевљена", написала је читатељка.

Подсетимо, министар индустрије и трговине Денис Мантуров најавио је да ће производња почети склапањем аутомобила, а за неколико година фабрика ће производити електрична возила на сопственој платформи.

Први урбани "москвичи 3" требало би да се нађу у продаји у руској престоници у децембру и на први поглед доносе нови шмек под именом познатог совјетског бренда.

План је да до краја године буде произведено 600 "москвича", а да производња на годишњем нивоу буде 100.000 аутомобила, од којих ће неки бити електрични, што је руски министар индустрије истакао као посебно важно.

Покретање производње "москвича" за њега је историјски догађај, а "Фабрици аутомобила москвич", партнер на том послу биће руски произвођач камиона "Камаз".

"Москвич" ће се правити у некадашњој "Реноовој" фабрици у Москви пошто се француски аутомобилски гигант повукао са руског тржишта после увођења ЕУ санкција Руској федерацији.

Подсећајући на повлачење "Реноа" са руског тржишта, "РИА Новости" наводе да у фабрици није остало ништа од технологија, пројектне документације или компоненти како би могла да се настави производња.

Уз то, француски произвођач оставио је у дуговања за плате запослених за 2021. годину од 691 милион рубаља, које је измирила руска држава.

image
VV inauguration
banner