Економија

Сијарто о ограничењу цене нафте и гаса: "Ово је лудило"

Предлози Брисела изазваће још веће проблеме Европи, сматра мађарски министар спољних послова и трговине
Сијарто о ограничењу цене нафте и гаса: "Ово је лудило"www.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, говорећи о предложеним ограничењима цена на увоз руске нафте и гаса, рекао је да је тај план "опасна и лоша идеја", те да ће изазвати додатне проблеме на европском енергетском тржишту.

Након састанка у Бриселу Сијарто је посебно критиковао предлог који би захтевао од држава чланица које имају довољно гаса у складишту да део својих резерви преокрену у земље суочене с проблемима у снабдевању, рекавши да је његов циљ "да наруши енергетски суверенитет држава чланица".

"Замислите ситуацију у којој неко из Брисела може да нам нареди да гас купљен новцем мађарског народа за мађарски народ и за управљање мађарском привредом предамо другој земљи", рекао је Сијарто и додао да имајући у виду да су цене гаса веће када се складишта пуне него када се гас користи, никоме не би било у интересу да складишти гас, што би представљало ризик по енергетску безбедност.

О идеји заједничке куповине гаса у блоку према којој би чланице морале да обавесте ЕК шест недеља унапред о намери да разговарају о испоруци гаса, "у тренутку када су потребне брзе одлуке", рекао је: "Ово је очигледна бесмислица – лудило."

Сијарто мисли и да план о увођењу горње границе на цену гаса и нафте може довести да се испоруке руских енергената ускрате Европи и преусмере негде другде, тако да је предлог "опасан, бесмислен и неадекватан".

Министар спољних послова рекао је да то што Мађарска купује своју нафту од Русије "није нека врста политичке изјаве", будући да је то тренутно једини начин да се гарантује сигурност снабдевања нафтом земље. 

Сијарто је закључио да санкције које је Европска унија увела Русији због рата "само погоршавају ситуацију", наводећи да су "ове очигледно неуспешне мере" довеле до енергетске кризе и да су "повредиле Европу више од оних којима су уведене".

image
VV inauguration
banner