Економија

Санкције Русији и улазак у НАТО: Финска економија у дубљој рецесији од очекиване

Уместо очекиваних 0,2 одсто, Банка Финске сада оцењује да ће БДП те земље пасти за 0,5 одсто у 2024. години
Санкције Русији и улазак у НАТО: Финска економија у дубљој рецесији од очекиванеGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Финска економија ће се вероватно контраховати више него што је очекивано услед наставка рецесије у коју је за земља запала прошле године, саопштила је финска централна банка. 

У најновијим прогнозама Банке Финске се сада очекује да ће бруто домаћи производ (БДП) пасти за 0,5 одсто у 2024. години, док је у децембру очекиван пад од 0,2 одсто. Прошле године, финска економија се смањила за 1 одсто, пише "Блумберг".

Иако аналитичарка Мери Обстбаум из Банке Финске очекује да ће ове године поново доћи до економског раста јер је "рецесија већ достигла најнижу тачку", геополитичке тензије и упорна инфлација у еврозони могли поткопати тај сценарио и продужити рецесију, док ризици на тржишту некретнина могу додатно помутити изгледе, наводи се у саопштењу.

Додатни штрајкови, због којих предузећа већ упозоравају на смањене зараде у првом кварталу, такође би могли да угрозе изгледе финске економије, наводи "Блумберг".

Bлада премијера Петерија Орпоа суочила се са негативним реакцијама синдиката последњих месеци због предложених смањења бенефиција и плана за ограничавање штрајкова.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner