Економија

Нови циклус наградне игре Узми рачун и победи: Биће подељено десет станова, прва два већ у мају

Некретнине ће овог пута бити веће квадратуре него претходних година. Новина овогодишње државне наградне игре је што ће се плаћање картицама рачунати као двострука прилика за добитак
Нови циклус наградне игре Узми рачун и победи: Биће подељено десет станова, прва два већ у мајуwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow

Већ за неколико дана грађани ће моћи да уносе своје рачуне у апликацију новог циклуса наградне игре "Узми рачун и победи", у којој ће бити подељено десет станова.

Прво извлачење два стана планирано је у првој половини маја, а некретнине ће овог пута бити веће него претходних година. Новина овогодишње државне наградне игре је што ће се плаћање картицама рачунати као двострука прилика за добитак, сазнају "Новости".

За наградну игру "Узми рачун и победи", ове године обезбеђено је 3,8 милиона евра, односно око 300.000 евра више него у прошлогодишњем издању. Из текуће буџетске резерве Републичкој дирекцији за имовину Србије распоређен је 451 милион динара како би прибавила станове за наградни фонд.

Наградна игра ће, исто као и прошле године, поново бити организована у два круга, а у сваком од њих биће подељено по 10 станова. Они се налазе у стамбено-пословним комплексима Земунске капије и Петица на Новом Београду. Како сазнају "Новости", ове године станови из наградног фонда биће већи од оних који су подељени протеклих година. За учешће у 2024, грађани ће морати поново да се региструју на апликацији "Узми рачун и победи", а важе искључиво рачуни из ове године.

Како је циљ ове наградне игре јачање пореске културе и подизања свести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије, ове године ће додатно бити мотивисано безготовинско плаћање.

Према речима Саше Дулића, помоћника директора Пореске управе Србије у сектору за информационе и комуникационе технологије, безготовинско плаћање ће омогућити двоструку шансу за добитак стана.

"За грађане који учествују у овој наградној игри се готово ништа не мења, осим што имају дупло већу шансу да добију награду, односно стан. Скенирањем рачуна који је регистрован као безготовинско плаћање, у највећем броју случајева то је плаћања картицом, стићи ће два кода. Систем ће наиме регистровати да је то рачун плаћен платном картицом", објашњава Дулић.

Плаћање картицама стимулисано је на овај начин у првој години када је наградна игра и организована. Тада су се поштом слати фискални рачуни и слипови као потврда да је куповина обављена картицом.

"Сада грађани неће морати да се додатно ангажују. Једном скениран рачун који је плаћан безготовински аутоматски ће значити два кода. Јер, сваки фискални рачун има означен начин плаћања, односно да ли је то обављено готовином или картицом. На овај начин смо додатно хтели да стимулишемо безготовинско плаћање у циљу борбе против сиве економије", наводи Дулић.

Прошле године у наградној игри коју организује држава отворено је више од милион апликација "Узми рачун и победи", а срећу да добију станове добијали су грађани и са рачунима од само стотинак динара.

Локације у Земуну и Новом Београду

Стамбено-пословни комплекс Земунске капије налази се на простору бивше касарне "Алекса Дундић" у Земуну. Локација је омеђена улицама Цара Душана, Задужбинском, Шумадијском и Филипа Вишњића. На Новом Београду станови се додељују у комплексу Петица, на углу Нехруове и Јурија Гагарина. На обе локације инвеститор је Грађевинска дирекција Србије.

image