Економија

Финансије САД тону све дубље: Амерички дуг би ускоро могао премашити годишњу производњу земље

Укупни амерички државни дуг премашио је 34 билиона долара по први пут у историји крајем децембра прошле године. Предвиђа се да ће достићи 116% БДП-а до 2034. године
Финансије САД тону све дубље: Амерички дуг би ускоро могао премашити годишњу производњу земље© AdobeStock

Очекује се да ће амерички дуг достићи највиши ниво у наредних десет година, упозорила је Конгресна канцеларија за буџет (ЦБО) у свом најновијем буџету и економском изгледу, објављеном у среду.

Савезни јавни дуг износио је 26,2 билиона долара на крају фискалне 2023. године, што је чинило 97% БДП-а. Очекује се да ће та цифра достићи 99% ове године и премашити годишњу економску производњу земље у 2025. на 101,7% БДП-а.

До 2028. године, јавни дуг ће премашити рекорд из Другог светског рата од 106% БДП-а, а прогнозе су да ће достићи 48,3 билиона долара до 2034. године, невиђених 116% економске производње и да ће бити пута већи од просека у последњих 50 година.

Према ЦБО, пораст јавног дуга је директан резултат растућег буџетског дефицита. Предвиђено је да ће дефицит савезног буџета у 2024. порасти на 1,5 билиона долара, или 5,3% БДП-а, и да ће и даље расти у наредној деценији.

Предвиђено је да ће кумулативни дефицит износити 20 билиона долара у периоду од 2025. до 2034. и наставити да ће наставити да расте, гурајући нивое дуга на невероватних 172% БДП-а до 2054. године.

Дуг који држи јавност је највећи део укупног америчког државног дуга, који такође укључује дуг унутар владе. Јавни дуг се углавном састоји од хартија од вредности које Министарство финансија издаје за финансирање операција савезне владе и за отплату њених обавеза које доспевају.

Укупни амерички државни дуг премашио је 34 билиона долара по први пут у историји крајем децембра прошле године.

Тренутно износи 34,2 трилиона долара, или око 101.800 долара по грађанину САД. Прошлог месеца, америчка министарка финансија Џенет Јелен рекла је да ниво америчког дуга изгледа као "страшан број" и позвала владу да предузме кораке "како би осигурала да се дефицити смање".

Џејми Дајмон, шеф "Џеј Пи Моргана", највеће банке у САД, такође је недавно упозорио да је америчка економија на путу ка великој кризи уколико Вашингтон не стави под контролу гомилање дуга.

image
VV inauguration
banner