Економија

Берза струје три државе: Србија, Мађарска и Словенија трговаће електричном енергијом

Регионалној берзи коју су основале Србија и Словенија придружила се Мађарска, а "Електромрежа Србије" постаје власник 25 одсто берзе електричне енергије у Словенији и Мађарској
Берза струје три државе: Србија, Мађарска и Словенија трговаће електричном енергијомwww.globallookpress.com © Cfoto

Србија, Словенија и Мађарска удружиле су данас своје берзе електричне енергије, што ће омогућити једноставнију и ефикаснију трговину електричном енергијом у региону, рекла је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

"Ово је велики дан за убрзан даљи развој нашег електроенергетског система. Регионалној берзи коју су основале Србија и Словенија придружила се Мађарска, а ЕМС постаје власник 25 одсто берзе електричне енергије у Словенији и Мађарској. Заједничка платформа за трговање на све три берзе додатно ће подстаћи развој регионалног тржишта електричне енергије и обезбедити снажно и поуздано тржишно окружење неопходно за нове инвестиције. Такође, позитивно ће утицати на развој и интеграцију обновљивих извора енергије у региону", рекла је Хандановићева.

Споразумом у вези са "Блускај" пројектом који је данас потписан у Будимпешти, мађарска берза електричне енергије, HUPX, придружила се првој регионалној берзи електричне енергије за Централну и Југоисточну Европу – АДЕКС, коју су 2022. основали српски и словеначки оператер преносног система и европска берза електричне енергије ЕПЕКС СПОТ, саопштило је министарство.

Седиште компаније АДЕКС која ће управљати српском, словеначком и мађарском берзом биће у Будимпешти.

Генерална директорка ЕМС Јелена Матејић је рекла да се сада успоставља снажна заједничка пословна инфраструктура и остварује пуна синергија између све три берзе, на пројекту који је инициран још 2018.

"Ово спајање доноси нам вишеструке користи, приближава нас јединственом европском тржишту, док за све учеснике омогућава олакшан приступ јединственој услузи за трговање. Осим тога, постоји још један важан бенефит за Србију – реализацијом овог спајања берзи створени су услови да ЕМС надаље сарађује са мађарским оператором преносног система МАВИР-ом, у процесу спајања дан унапред тржишта са јединственим тржиштем Европе, што је испуњење једног од предуслова за Србију за укидање ЦБАМ таксе", рекла је Матејићева.

Споразум о удруживању три берзе потписали су директори преносних система Србије, Мађарске и Словеније и европске берзе ЕПЕX СПОТ, као акционара у компанији АДЕКС.

Потписивању су присуствовали министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто, министар заштите животне средине, климе и енергетике Словеније Бојан Кумер и државни секретар у Министарству рударства и енергетике Вељко Ковачевић.

Сијарто: Почетак рада у другој половини 2024.

Петер Сијарто је након потписа споразума представника три државе у Будимпешти изјавио да би заједничка берза струје Мађарске, Србије и Словеније могла да почне са радом у другој половини 2024, што ће повећати безбедност снабдевања свих земаља учесница.

Сијарто је на заједничкој конференцији за новинаре са државним секретаром за енергетику Србије Вељком Ковачевићем и словеначким министром енергетике Бојаном Кумером навео да је потписивање пројекта "Блускај" "одлична вест", преноси агенција МТИ.

Према његовим речима, трговина електричном енергијом између поменутих земаља ће бити "брза и без баријера", а уговор такође ствара веће тржиште које ће имати повољан утицај на цене.

Мађарски министар је истакао да се споразум односи на сарадњу између држава чланица Европске уније и земље кандидата за чланство у ЕУ, тако да представља "још један корак у правцу реализације енергетске интеграције" Западног Балкана у Европску унију.

"Наш циљ је да створимо енергетске системе у региону који су максимално интегрисани", нагласио је Сијарто.

Додао је да ће, према очекивања, потражња за електричном енергијом у централној Европи порасти за 50 одсто до 2030. године.

image
VV inauguration
banner