Економија

Хладан талас усијава берзе струје: Расту и потрошња и цене

У односу на децембар, мегават сат на европским берзама је ових дана скупљи за око 50 посто
Хладан талас усијава берзе струје: Расту и потрошња и цене© FOTO TANJUG/ Aleksandar Nićiforović

Хладан талас погурао је и потрошњу струје и цене у Европи. У односу на децембар, мегават сат на европским берзама поскупео је 50 посто. У Србији је снабдевање стабилно, а само од јуче, потрошња струје порасла је за петину.

У Србији се на струју греје или догрева свако пето домаћинство, а са леденим данима многи су посегли за грејалицама. Термоакомпулационе пећи, често допуне и по дневној, вишој трифи. Из "Електропривреде Србије" поручују да угља има на залихама термоелектрана, да хидроелектране покрију готово трећину потрошње и да ове зиме претекне струје и за извоз.

"Производња је стабилна. У првих десет дана јануара извезено је и продато електричне енергије у износу 78.000 мегават сати и остварен је приход од  6,7 милиона евра", каже извршни директор за електроенергетски портфељ у ЕПС-у Давид Жарковић.

И пренос је стабилан, кажу у "Електромрежи Србије". Прате временску прогнозу и са хладним таласом сви су у приправности.

Генерална директорка "Електромреже Србије" Јелена Матејић каже да је најгоре ово време око нуле, када се температура спушта, јер уколико то прати киша, то зна да науди далеководима.

"На сву срећу ове године није тако. Ми смо се прошле године адекватно припремили. Сви наши планови рекострукције су завршени у року , сеча растиња такође. ЕМС има и хаваријске стубове, који се налазе у свим нашим регионалним центрима. Тих неких 15 комплета стубова којих имамо ми смо спремни да у случају тешких недаћа које могу задесити сваки систем на свету можемо брзо да реагујемо. То смо потврдили прошле године на примеру Шида", каже Матејићева.

Раст тражње у Европи диже цене

Због хладноће читава Европа бележи раст потражње, а берзе струје реагују. Велепродајна цена мегават сата у децембру била је између 70 и 80 евра, а сада достиже и 120 евра. Највише ових дана увозе Немачка, Италија и Мађарска.

"Време је некако највидљивији фактор који у року од два три дана утиче на пораст конзума, потражњу и самим тим пораст цена. Затим ту је и много других фактора попуњеност складишта гаса, онда имамо и неке макроекономске и глобалне политичке факторе. Тако да не можемо са сигурношћу рећи, али уколико се настави овај хладан талас сличан тренд цена могао би да се настави до краја јануара", каже извршни директор српске берзе струје "СЕПЕКС" Милош Младеновић.

Стабилности српског енергетског система доприноси снабдевеност гасом и добар рад топлана. Већина даљинских система, током ледених дана је у режиму целодневног грејања.

image