Економија

"Економист": Руска економија пркоси песимистичним прогнозама

Инфлација је под контролом, а очекује се да ће у блиској будућности она износити тек четири процента
"Економист": Руска економија пркоси песимистичним прогнозамаGetty © Photo by Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

Током две године сукоба у Украјини руској економији се више пута предвиђао колапс, а најпре већ у пролеће 2022, што се пак није догодило – уследила је само рецесија, и то кратка и мање озбиљна но што се очекивало. Сада је инфлација у Русији престала да расте, чиме је њена економија још једном показала да су песимистичке прогнозе омашиле.

По писању америчког портала, руској привреди је прошле године запретила инфлација, цене су брзо расле, економисти су веровали да би могле да измакну контроли, међутим, нове прогнозе указују да се западна песимистичка предвиђања опет неће обистинити.

Очекује се да ће нови подаци, који ће бити објављени 13. марта, показати да су цене у фебруару 2024. порасле за 0,6 одсто на месечном нивоу, у односу на 1,1 одсто на крају прошле године. Штавише, међугодишња инфлација вероватно више неће расти након што је у новембру достигла 7,5 одсто, док многи прогностичари верују да ће у блиској будућности она износити тек четири процента.

"Економист" додаје и да је привредни учинак у складу с трендом пре почетка украјинског сукоба – БДП је порастао за више од три одсто прошле године. Незапосленост је остала на рекордно ниском нивоу, а стопа затварања предузећа је достигла најнижу вредност у протеклих осам година.

Што се санкција тиче, производни погони који су раније били у власништву западњака поново су отворени под новим руским руководством, производња која је била угрожена због немогућности увоза појединих сировина сада је успостављена захваљујући успостављању трајних ланаца снабдевања с пријатељским земљама. На пример, више од половине увоза робе долази из Кине, двоструко више него пре почетка СВО.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner