Економија

Цена злата је на историјском максимуму: Да ли сребро има потенцијал да га замени?

Очекује се даљи раст цене сребра у 2024. години, подстакнут бољим макроекономским изгледима и повећаном тражњом из различитих индустријских сектора
Цена злата је на историјском максимуму: Да ли сребро има потенцијал да га замени?Getty © Harold M. Lambert

Аналитичари примећују да сребро постаје све атрактивније инвестиционо средство због своје приступачности у односу на злато, али и кључне улоге у савременој индустрији, посебно у технологијама за зелену транзицију. Очекује се даљи раст цене сребра у 2024. години, подстакнут бољим макроекономским изгледима и повећаном тражњом из различитих индустријских сектора.

Током протекле године примећена је прилично необична појава - злато, које је достигло цену од преко 2.000 долара за унцу, показало је тенденције пада, док је у међувремену сребро постало атрактивно и његова цена је почела да расте, каже Зоран Павловић, економски аналитичар и напомиње да је тешко дефинисати шта је била основа за раст.

"Они који нису имали новца за злато, определили су се за сребро, јер сребро је такође берзански производ и има своје флуктуације, али протекле године забележено је веће интересовање за сребром, због чега је цена сребра почела да расте", наводи Павловић за "Блумберг Адрију".

Постојање сребра као средства чувања вредности дубоко је укорењено у историји. Користило се као средство размене и валута у различитим цивилизацијама, због чега је једна од сигурнијих инвестиција. Будући да је сребро јефтиније од злата, производи од сребра су приступачнији.

Зелена транзиција сребру диже цену

Сребро се користи у бројним индустријама због својих карактеристика попут електричне и топлотне проводљивости, као и рефлексије светлости. Савремена индустрија, посебно опрема за зелену транзицију, све више захтева сребро. Због ових индустријских примена, неки инвеститори радије бирају сребро уместо злата.

Виша аналитичарка макроекономије и тржишта капитала Марина Петров Савић подсећа да је сребро и индустријски метал, па је светско успоравање негативно утицало на цену.

Петров Савић објашњава како ценом злата ипак доминира функција чувара вредности, а раст цене је у 2022. и 2023. години вођен у великој мери потражњом централних банака које повећавају своје резерве. Ако посматрамо однос цена ова два метала, такозвани "злато/сребро рацио" (цена јединице злата изражена у сребру), видимо да доминира позитивна тенденција од 2021, иако ова два метала имају слично понашање и осетљива су на макроекономске услове.

Цена сребра забележила је значајне осцилације, посебно од 2011. године, када је достигла 43,75 долара за тројску унцу, што је била највиша вредност сребра на тржишту од почетка 21. века. Иако су флуктуације биле толике, неки улагачи сматрају да је сребро у овом тренутку једна од сигурнијих инвестиција.

Као један од најбољих проводника, сребро се користи у изради соларних панела, ветротурбина и компоненти за електрична возила, због чега је такође важна сировина.

Како каже Павловић, услед велике употребе у чиповима и електронским компонентама има технолошку примену, а с друге стране постоји и инвестициони концепт, те је начин чувања вредности од инфлације.

Аналитичари "Блумберг Адрије" очекују раст цене сребра у 2024, имајући у виду боље макроекономске изгледе и појачану тражњу која је повезана са употребом сребра у технологијама које захтева зелена транзиција - на пример, за производњу соларних панела - па би цена до краја године могла бити близу 26 долара за тројску унцу.

"Очекујемо боље изгледе за цену сребра у другој половини године у односу на цену злата, будући да ће елемент потражње индустрије почети да преовлађује, док ће бољи макроекономски изгледи стабилизовати раст цене злата, поготово јер се цена већ налази на историјском максимуму", каже Петров Савић.

Према мишљењу Павловића, са тренутном ситуацијом у Европи, која лагано улази у кризу, између осталог и због великих издвајања за Украјину, тешко је дати конкретне прогнозе за кретања цене сребра.

image
VV inauguration
banner