Економија

Инфлација у САД убрзала од почетка године: Какве су прогнозе за кретање цена у Србији

Док је инфлација у еврозони у марту успорила на 2,4 одсто, раст цена у САД је у истом месецу убрзао на 3,5 одсто, пробудивши сумње да раст инфлације у јануару и фебруару није био само изузетак
Инфлација у САД убрзала од почетка године: Какве су прогнозе за кретање цена у Србијиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Инфлација у Србији је у марту прошле године дошла на 16,2 одсто и од тада је стопа раста цена у паду. С друге стране, велике централне банке, које су нешто пре Народне банке Србије (НБС) успеле да инфлацију приближе циљу, сада се суочавају са новим таласом раста цена, што поставља питање да ли би и за НБС та "последња миља" могла да буде проблематична.

Док је инфлација у еврозони у марту успорила на 2,4 одсто, раст цена у САД је у истом месецу убрзао на 3,5 одсто, пробудивши сумње да раст инфлације у јануару и фебруару није био само изузетак.

Како из НБС кажу за "Блумберг Адрију", иако се могу догодити појединачни скокови стопе инфлације, то није у основном сценарију, који предвиђа успоравање до три одсто, где би инфлација требало да се задржи.

"Према актуелној пројекцији, до краја периода средњорочне пројекције се не очекује периодично убрзавање инфлације. У зависности од пољопривредне сезоне и геополитичких кретања, повремене осцилације инфлације су могуће, али не очекујемо да оне могу бити снажнијег или дугорочнијег карактера", рекли су из НБС.

Поједини аналитичари су нешто мање оптимистични, а аналитичар Марцин Сулевски раније је рекао да би инфлација на силазној путањи могла да остане до августа, када би могла да достигне ниво од 3,8 одсто. Пад ће, како наводи аналитичар, бити углавном резултат споријег раста цена хране у односу на прошлу годину, а и цене из базне инфлације ће мало помоћи успоравању инфлације.

"До краја године, с друге стране, очекујем да ће инфлација полако кренути навише ка 4,5 одсто. Разлог за ово видим у базним ефектима и вишим ценама горива. Убрзање инфлације би могао да делимично негира јачање динара у односу на долар, јер предвиђам да ће са тренутних 109,7 курс долара према динару пасти на 105,7 до краја године. Све у свему, мислим да ће инфлација у Србији до 2025. углавном бити од 1,5 до 4,5 одсто, што је и циљ НБС, али да неће успорити на три одсто", рекао је Сулевски.

Према одговорима НБС, инфлација ће наставити да успорава током целе 2024. године и у границе циља би требало највероватније да се врати у мају, што је нешто раније у односу на очекивања из последње пројекције инфлације из фебруара, када је повратак у границе циља очекиван средином ове године.

"Крајем године очекујемо да се инфлација приближи централној вредности циља од три одсто и да се око тог нивоа креће и током наредне године. Дакле, према пројекцији Народне банке Србије, инфлација би од краја ове године требало да се стабилизује око централне вредности циља од три одсто", кажу из централне банке.

Они додају да инфлаторни ризици највише потичу од фактора из међународног окружења, а пре свега од геополитичких односа и изгледа за глобални привредни раст, као и њиховог утицаја на светске цене енергената и других примарних производа. Када је реч о факторима из домаћег окружења, ризици пројекције у највећој мери потичу од исхода овогодишње пољопривредне сезоне.

Из НБС по правилу не дају смернице о времену смањења каматних стопа, а аналитичари "Блумберг Адрије" предвиђају да ће смањење референтне каматне стопе у Србији сачекати први потез Европске централне банке (ЕЦБ), који ће највероватније доћи у јуну.

Према речима других аналитичара, и раније смањење камата НБС не би требало да дође као изненађење, иако је мало вероватно да ће се тако нешто догодити.

image