Економија

"Блумберг": Европа и даље зависи од руског дизела, увозе упркос санкцијама

ЕУ и Велика Британија настављају да увозе велике количине дизела из Русије, и поред санкција које ускоро треба да ступе на снагу
"Блумберг": Европа и даље зависи од руског дизела, увозе упркос санкцијамаwww.globallookpress.com © Daniel Bockwoldt

Европа се и даље ослања на Русију као извор дизел горива, иако ће европске санкције против Русије ступити на снагу за нешто мање од 10 недеља и готово у потпуности блокирати трговину. Европу тек чека посао да пронађе нове залихе.

У прва 24 дана новембра, Европска унија и Велика Британија увезле су из Русије скоро половину својих залиха дизел горива, показују подаци консултантске компаније "Вортекс".

Зависност од увоза руских енергената повећана је током октобра, када је укупан европски увоз порастао како би се изборили са штрајковима који су утицали на француске капацитете за прераду нафте.

Према подацима "Вортекса", Европска унија и Уједињено Краљевство су, између 1. и 24. новембра, увозили у просеку 1,34 милиона барела дизел горива дневно.

То је значајан пад у односу на октобар, али је и даље више од просека забележеног у првих 10 месеци ове године, наводи "Блумберг".

Европске санкције ступају на снагу 5. фебруара и њима ће бити прекинута прекоморска испорука дизела и других нафтних производа из Русије.

Руска Федерација и даље је један од највећих добављача енергената за ЕУ, што значи да ће се купци суочити са великом кризом уколико блок не буде у могућности да надомести недостатак енергената из других извора.

ЕУ и Велика Британија увозиле су око 600.000 барела дизел горива из Русије дневно, у периоду од 1. до 24. новембра, што чини 45 одсто укупних испорука. У октобру, је то износило 34 одсто укупних испорука, а просек за првих 10 месеци године био је 51 одсто.

Када је реч о нафтним дериватима, укупне испоруке из Русије овог месеца су на путу да достигну највиши ниво од почетка фебруара, наводи "Блумберг".

Док се Европа налази под притиском да пронађе алтернативне изворе из којих ће допунити своје резерве, Русија мора да пронађе нове купце, с обзиром да је у септембру више од половине испорука отишло у ЕУ, где су највећи увозници Немачка, Француска и Пољска.

Ван ЕУ, главни купци руских енергената су Турска, Мароко и Тунис.

image