Економија

Европу на пролеће чека најгора дизел криза

Залихе горива најниже у последњих 12 година
Европу на пролеће чека најгора дизел кризаwww.globallookpress.com © Daniel Bockwoldt/dpa

Залихе дизел горива у северозападној Европи биће најниже у последњих 12 година почетком пролећа, према прогнози консултантске куће "Вуд Мекензи".

Како преноси "Блумберг", предвиђа се да ће залихе, које ће бити допуњене у јануару и фебруару, у марту пасти на најниже цене забележене за било који месец још од 2011. године.

С обзиром да је Европска унија најавила да ће се почетком фебруара прекинути са поморским испорукама руског горива већ тешка ситуација, са снабдевањем континента енергентима због санкција које је Брисел увео Москви, још више ће се погоршати.

Ниже залихе повећале су марже за рафинерије нафте и интензивирале производњу европских оператера, рекао је главни аналитичар компаније "Вудмак", Џејмс Барли. Због тога, консултантска кућа очекује да ће дневна прерада сирове нафте у северозападној Европи порасти за 420.000 барела овог месеца, достижући 6,14 милиона.

"Очекујемо да ће већа производња и даље бити подржана јаким нето маржама у готовини и очекујемо да ће залихе бензина/дизела на крају децембра достићи скоро три милиона барела", рекао је Барли.

С обзиром да је Русија и даље далеко највећи спољни снабдевач Европске уније дизел горивом - које се допрема морским путем,може се очекивати нагли пад залиха крајем зиме.

Део проблема доступности дизела у Европи и Сједињеним Државама лежи у структури тржишта фјучерса. Берзански подаци показују да су брзе испоруке скупље од истог горива које се испоручује касније. То обесхрабрује државе да гомилају залихе, јер трговци вероватно могу да продају данас по бољој цени него што ће моћи касније.

image