Економија

САД: Подаци о инфлацији "грешком" објављени 30 минута раније, ко је зарадио?

Биро за статистику рада обично објављује свој месечни извештај о потрошачким ценама у 8:30 ујутру у Вашингтону и подлеже строгим протоколима који имају за циљ да спрече злоупотребу ових података с обзиром да ове бројке помно разматрају инвеститори и званичници централне банке док траже сигнале о будућем правцу економије
САД: Подаци о инфлацији "грешком" објављени 30 минута раније, ко је зарадио?www.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Амерички Биро за статистику рада (БЛС), наводно је "грешком" објавио податке о инфлацији 30 минута раније у среду, што је изазвало нова питања о томе како агенција објављује неке од најосетљивијих економских информација на свету.

Иако није било очигледних знакова да је раније објављивање овог податка покренуло тржишта, ова епизода ће вероватно подстаћи детаљну анализу тога како се објављују подаци који имају импликације на глобалне цене имовине и политику Америчких федералних резерви (ФЕД).

"БЛС је ненамерно учитао подскуп датотека на веб-локацију отприлике 30 минута пре уобичајеног објављивања", наводи агенција у саопштењу.

БЛС обично објављује свој месечни извештај о потрошачким ценама у 8:30 ујутру у Вашингтону и подлеже строгим протоколима који имају за циљ да спрече злоупотребу ових података с обзиром да ове бројке помно разматрају инвеститори и званичници централне банке док траже сигнале о будућем правцу економије.

Фјучерси на америчке берзанске индексе су скочили, а приноси трезора су пали одмах након што су медији, укључујући "Блумберг њуз", објавили званичне податке о индексу потрошачких цена у 8:30 ујутро, при чему је Ес енд Пи 500 индекс завршио дан на врхунцу свих времена. "Блумберг" пише да ипак није било значајних померања у периоду од пола сата између раног објављивања података и заказаног уобичајеног термина.

"Сумњам да тржиште уопште није трговало овим раним издањем", рекао је Мингзе Ву, трговац валутама у Сингапуру. Ипак, Ву је приметио да би 30 минута било веома дуго и довољно време за трговце да реагују на рано објављивање података ако би на време схватили шта се дешава.

Није први пут

Ово није први пут да је пракса објављивања података под лупом. Пре месец дана, "Блумберг њуз" је известио да се економиста из БЛС-а дописивао о подацима у вези са кључним америчким мерачем инфлације са великим компанијама са Волстрита као што су "Џеј Пи Морган Чејс" и "Блекрок".

У децембру 2022. године, раст фјучерса трезорских обвезница неколико секунди пре него што су подаци о инфлацији бољи од очекиваног доспели на веб страницу БЛС-а, довео је до забринутости у вези са потенцијалним цурењем или хаковањем података. БЛС је тада саопштио да није пронашао никакве доказе да су њени системи компромитовани или да је било сумњивих активности око објављивања.

Агенција је саопштила да је обавестила Канцеларију за управљање и буџет и Канцеларију генералног инспектора Министарства рада о инциденту у среду.

"БЛС озбиљно схвата безбедност података и спроводи потпуну истрагу о својим процедурама и контролама како би осигурао да се инцидент не понови", саопштила је агенција.

image