Економија

Банкарска криза у САД још није завршена: Сад "пуцају" мале банке

Амерички регулатори запленили су имовину "Рипаблик фирст банкорп" и сложили се да га продају "Фултон банци", која ће преузети све депозите и купити сву имовину проблематичног зајмодавца како би "заштитила штедише"
Банкарска криза у САД још није завршена: Сад "пуцају" мале банкеGetty © Jeremy Drey

Годину дана након колапса "Силикон вели банке" (СВБ) и неколико других америчких зајмодаваца, још једна регионална банка је пропала, што је поново изазвало забринутост због негативног утицаја монетарног пооштравања америчких Федералних резерви.

Амерички регулатори запленили су имовину "Рипаблик фирст банкорп" (Republic First Bancorp) и сложили се да га продају "Фултон банци", која ће преузети све депозите и купити сву имовину проблематичног зајмодавца како би "заштитила штедише", пренео је "Ројтерс".

Иако ова банка није велика, њен изненадни колапс може и даље да послужи као подсетник на талас пропадања банака прошле године и на то да криза регионалних банака у САД можда још није завршена и то све док каматне стопе ФЕД-а остају повишене у распону од пет до 5,25 одсто, пише кинески државни медиј "Глобал тајмс".

"Рипаблик фирст банкорп" је једна од банака које су биле под све већим притиском константно високих камата. На пример, две регионалне банке су недавно пријавиле двоцифрен пад профита у прва три месеца ове године, јер високе каматне стопе "једу" њихов профит.

Проблеми са којим се суочавају регионалне америчке банке је само мали показатељ негативног утицаја које је политика пооштравања ФЕД-а донела на финансијско тржиште земље.

Политика високих каматних стопа ФЕД-а требало је да укроти инфлацију и одржи економску стабилност, али се показала неефикасном. Сада када инфлација у САД премашује очекивања трећи месец заредом, наде у краткорочно смањење стопе су пропале, наглашавајући дилему избора политике ФЕД-а. Још више забрињава, јер се чини да ФЕД нема појма како да се позабави тренутном ситуацијом. 

У међувремену, негативни ефекат преливања високих каматних стопа ФЕД-а на глобалну економију и тржишта капитала ће се акумулирати и погоршати. Што дуже траје политика високих каматних стопа ФЕД-а, то ће бити већа ограничења за америчку економију, не само да ће вршити све већи притисак на домаћи финансијски систем већ и на глобална финансијска тржишта, посебно тржишта у развоју. 

У окружењу високих стопа, тржишне економије у развоју морају да се суоче са притиском одлива капитала, повећаним трошковима сервисирања спољног дуга и повећаним ризиком од пада вредности домаће валуте.

image