Економија

Цене енергената и становања подигле инфлацију у САД на 3,5 одсто

Све мање наде да ће Федералне резерве смањити каматне стопе у јуну
Цене енергената и становања подигле инфлацију у САД на 3,5 одстоGetty © Javier Ghersi

Потрошачке цене у САД порасле су више него што се очекивало у марту услед повећања трошкова енергената и становања, скршивши наде многих да ће Федералне резерве почети да смањују каматне стопе у јуну.

Инфлација у Сједињеним Америчким Државама је у марту порасла са фебруарских 3,2 на 3,5 одсто, највишу стопу од септембра 2023, саопштио је у среду Биро за статистику рада.

Трошкови бензина и становања, који укључују закупнине, "одговорни" су за више од половине повећања такозваног Индекса потрошачких цена (ЦПИ). На месечном нивоу, цене су порасле за 0,4 одсто у односу на фебруар.

Цене енергената су у марту скочиле за 2,1 одсто, храна је поскупела за 2,2, а смештај за 5,7 одсто.

Годишња стопа базне инфлације у Сједињеним Америчким Државама за март износи 3,8 одсто, што је исто као у фебруару.

Иако је годишњи раст потрошачких цена опао са максимума од 9,1 процената у јуну 2022. године, дезинфлаторни тренд је успорен последњих месеци.

Председник Феда Џером Пауел је више пута рекао да америчка централна банка не жури да почне да смањује трошкове задуживања, а најновији подаци говоре у прилог оним "опрезнијим" који се не надају скором смањењу каматних стопа.

Египатско-амерички економиста и бизнисмен Мухамед Али Ел-Ериан оценио је да раст инфлације трећи месец заредом представља наставак притиска на потрошачке цене што, пак, највише погађа сиромашне. Ел-Ериан је упозорио и на "оштру реакцију тржишта".

image
VV inauguration
banner