Економија

Велика Британија има све мање радника

Нема много наде да влада премијера Ришија Сунака може да избегне економску стагнацију и инфлацију која има незапамћен утицај на потрошаче
Велика Британија има све мање радникаNone © AP Photo/Alberto Pezzali

Потенцијал економског раста Велике Британије значајно је опао због колапса продуктивности и озбиљних недостатака на тржишту рада, изјавио је бивши званичник Банке Енглеске Мајкл Сондерс.

Економиста, који је мандат у централној банци Уједињеног Краљевства завршио у августу, рекао је да је његова анализа показала да ће економско "ограничење брзине" Велике Британије бити друго најниже у групи која се састоји од 43 државе. Лидер ове неславне листе је Мексико, а подаци се односе на период између 2020. и 2024. године.

Анализа потенцијалног учинка показала је да нема много наде да влада премијера Ришија Сунака може да избегне економску стагнацију и инфлацију која има незапамћен утицај на потрошаче.

"Низак потенцијални раст подразумева низак раст реалног животног стандарда. То наговештава слаб раст реалне јавне потрошње по глави становника и растуће пореско оптерећење", наводи се у анализи Сондерса.

Сондерс каже да ће Велика Британија успети да повећа производњу за само 0,5 одсто у периоду до 2024. године, док су прогнозе Банке Енглеске још мрачније. Ово тело тврди да потенцијална производња уопште неће расти између 2019. и 2025. године.

Када се погледају подаци за период између 2010. и 2019. године, Британија је раније била "отприлике у средини групе од 43 земаља". Међутим, нагли пад на тржишту рада од почетка пандемије вируса корона тешко је погодио државу. Радна снага се сада смањује јер старији одлазе у превремену пензију, а многи напуштају послове због дуготрајних болести.

Радна снага у Великој Британије мања је за један одсто него на крају 2019. године, и три процената мања у односу на претходне прогнозе, а економиста упозорава да постоји могућност да се ситуација неће побољшати.

"Неповољна демографска слика изазвана старењем становништва ће вероватно додатно ограничити раст радне снаге у наредним годинама."

"Чак и са порастом у наредне две године, очекује се да ће раст радне снаге у Великој Британији успорити са просечних 0,8 одсто на годишњем нивоу у периоду између 2010. и 2019. на око нуле на годишњем нивоу између 2020. и 2024. године", истиче Сандерс и објашњава да је то најнижи ниво који је забележила нека од водећих светских економија и знатно испод раста радне снаге у САД и еврозони.

Економиста је позвао на увођење мера у циљу опоравка економије, а нагласио је да је неопходно смањити листе чекања на лекарске прегледе како би они са дуготрајним болестима могли да добију помоћ.

image