Економија

Британија ће у трговинском рату САД и ЕУ највероватније добити ударац с обе стране

Процене стручњака су да ни Вашингтон ни Брисел, забављени својим проблемима, неће имати много разумевања за економске и привредне муке Лондона
Британија ће у трговинском рату САД и ЕУ највероватније добити ударац с обе странеwww.globallookpress.com © © Michael Debets

Седећи тихо ван ринга америчко-европског трговинског меча, економија Велике Британије могла би да прими ударац с обе стране, сликовито констатује "Политико" у анализи положаја Уједињеног Краљевства у ономе што се већ оцењује као веома извесни трговински рат САД и ЕУ.

Саговорници "Политика" веома су песимистични у прогнозама онога што би Велика Британија могла да уради. Њихове процене своде се на то да ни Вашингтон ни Брисел, забављени својим проблемима, неће имати много разумевања за економске и привредне муке Лондона.

Сједињене Америчке Државе усвојиле су у августу Закон о смањењу инфлације и увеле подстицаје за своја предузећа, док ЕУ страхује да би то могло да одвуче инвестиције са Старог континента и нанесе значајне ударце њеној аутомобилској индустрији.

"Велика Британија тренутно не може да приушти да се ангажује у рату око субвенција са обема странама", каже Сем Лоу, стручњак за трговинску политику Уједињеног Краљевства и ЕУ.

Улог Велике Британије у овом окршају, за који се процењује да је готово известан, велики је. САД су друго највеће тржиште за британске аутомобиле после ЕУ, а аутомобилска индустрија је једна од британских највећих извозника.

Произвођачи попут "Јагуар ленд ровера" јавно су упозорили да је нови амерички закон и њихов план да уведу субвенције произвођачима електричних аутомобила како би заштитили сопствену индустрију "веома озбиљан изазов".

Аутомобилска индустрија позвала је владу Велике Британије да такође обезбеди подстицаје за производњу електричних возила.

Британска министарка трговине Кеми Баденоч месецима приватним каналима инсистира код америчких званичника да смекшају утицај америчких субвенција на Велику Британију тако што ће предвидети изузетке, рекли су британски званичници "Политику". Покренула је ово питање на многим нивоима власти, додају, са члановима администрације председника САД Џозефа Бајдена, али и званичницима обе странке.

Министарка је указала и да олакшице домаћој аутомобилској индустрији, које уводи амерички закон, не утичу само на возила произведена у Британији за америчко тржиште, већ и на она која британски произвођачи праве у САД.

У одговору на план Вашингтона, ЕУ припрема свој пакет мера који би могао да буде вредан милијарде евра у подстицајима за сопствену индустрију.

У таквој ситуацији, Британија се суочава с тим да може бити истиснута са оба тржишта. За разговоре са америчком страном о овом проблему, неименовани звачник каже да су били охрабрујући, али да је "на њима да нађу решења". Отворенији је у процени представник велике компаније стациониране у САД, такође неименован, који наводи да су САД минимално усредсређене на то како било која од њихових мера утиче на Британију.

Иако су блиски савезници, Вашингтон једноставно не види Британију као трговинског партнера од интереса и занимљиво тржиште, додаје се у оцени.

Ипак, САД разматрају како ће њихов закон и субвенције утицати на савезнике, па би у том разматрању и могућим решењима можда могло да се удовољи и неким британским захтевима.

Британија би могла да предузме правне кораке, пред Светском трговинском организацијом, у случају САД, или да се позове на пост-брегзитовски Уговор о трговини и сарадњу у случају ЕУ. "Али, будимо отворени, никога од њих није брига шта ми имамо да кажемо", наводи Лоу.

Да учини нешто код куће, са сопственим законима и мерама у циљу подршке стратешкој индустрији, чини се најлогичније, каже саветница за трговину коју цитира "Политико", али и додаје да с обзиром на хаотични политички период који је иза њих, Британији ће требати више времена да одговори на изазове.

Да потражи трговинске савезнике међу другим државама, попут Јапана или Јужне Кореје, који су такође незадовољни америчким мерама, звучи као добра идеја, али стручњаци процењују да Лондон није у позицији за такву врсту преговора.

С обзиром на све, не чуди оцена Дејвида Хенига, стручњака за трговину из Европског центра за међународну политичку економију, да лобирање Лондона у Вашингтону и Бриселу највероватније неће водити никуда.

image