Економија

Пентагон забринут због могућег смањења војног буџета

Ако се војни буџет буде кројио према закону о привременом финансирању, биће угрожено одржавање нуклеарне тријаде, али и помоћ у муницији Кијеву, упозоравају војни званичници
Пентагон забринут због могућег смањења војног буџетаwww.globallookpress.com © © Dominique A. Pineiro

Амерички бомбардер шесте генерације Б-21, први у америчкој ваздухопловној флоти, представљен је на "драматичној церемонији", како је описао Ројтерс, а чим су се рефлектори угасили, већ сутрадан, јавност је сазнала да је Пентагон веома забринут да ли ће моћи да га купи и одржава.

Помоћ Украјини, као и одржавање недавно представљеног ваздухоплова Б-21, могли би бити доведени у питање, ако буџет Министарства одбране Сједињених Америчких Држава буде у наредних годину дана креиран према закону о привременом финансирању, упозорили су званичници министарства.

Званичници Пентагона забринути су да конгресмени неће успети да усвоје на време буџет за финансирање владе следеће године. Због тога би се прибегло привременом финансирању, које ограничава војни буџет и које би се отегло на период од годину дана. Упозорење да би то могло изазвати озбиљне последице, упутио је Конгресу и министар одбране САД Лојд Остин.

Закон о привременом финансирању смањио би финансирање Министарства одбране за 29 милијарди долара или 3,7 одсто, објавио је "Политико" позивајући се на разговор са војним званичницима и интерна документа у која је имао увид. Портал цитира писмо Лојда Остина Конгресу у којем се наводи да САД "не може да надмаши Кину са рукама везаним иза леђа три, четири, пет или шест месеци сваке фискалне године".

Међутим, везане руке Пентагон ће према овим предвиђањима имати 12 месеци.   

Буџет Пентагона био је 13 пута кројен на овакав начин у последњих 14 година, то је уобичајена тактика да се власти притисну да постигну договор пре него што буде начињена већа штета, али овакво финансирање, које ограничава буџет на прошлогодишњи ниво и онемогућава ресорном министарству да започне нове програме, значајно је током година утицало на борбену готовост и кључне програме, констатује се у чланку.

Ове године ситуација је још проблематичнија јер се ради о пропису који обухвата период од годину дана.

"И даље не могу да верујем да ће једногодишње привремено финансирање бити учинковито за нас. То је велика, велика претња", рекао је званичник Министарства одбране Мајкл Мекорд на маргинама форума "Реган нешнал дифенс".

Конгрес би до 16. децембра требало да постигне договор о буџету за наредну годину, али се очекује да ће бити потребно више времена за преговоре, а да ће у међувремену усвојити краткорочни буџет. По његовом истеку, годишње привремено финансирање постаје реална могућност, ако не буде постигнут договор о дугорочном буџету.

Мекорда брине то што нема сазнања да је усвојен нацрт споразума, због чега страхује да ће једина опција остати привремено финансирање.

Следеће недеље на гласању у Представничком дому требало би да се нађе повећање буџета за Пентагон за 45 милијарди долара, које је предложила Бајденова администрација, али у случају дугорочног привременог финансирања Министарство одбране губи и та средства, као и 29 милијарди долара приде.

Какве би последице имао овакав буџет на Пентагон, на то су упозорили војни званичници које цитира "Политико": била би угрожена тзв. нуклеарна тријада, чији је део и бомбардер Б-21, хиперсонични програми, вероватно и вишегодишњи уговор за разараче "Арлеј Бурк". Уз то, Министарство одбране суочило би се са потешкоћама да шаље муницију Украјини или, у случају потребе, за индо-пацифички контигент.

Према документу на који се позива "Политико", Пентагон би био ускраћен за око 5 милијарди долара за модернизацију нуклеарне тријаде, а била би заустављена и набавка новог Б-21 "Рајдера", за шта су ваздухопловне снаге тражиле 1,8 милијарди долара у буџету за наредну годину. Са привременим финансирањем тај износ био би ограничен на 108 милиона долара.

Б-21, који може да носи и конвенционално и нуклеарно наоружање, према извештају Ројтерса, кошта око 750 милиона долара, а америчка војска планирала је куповину сто ових бомбардера. Први лет овог авиона најављен је за средину следеће године.

Званичници Пентагона сада су забринути да неће бити довољно средстава ни за куповину, али ни за одржавање овог ваздухоплова.  

Задржавање буџета на прошлогодишњем нивоу утицало би и на развој нових подморница, али и војну помоћ Украјини.

Ако не буде постигнут договор о буџету или додатној помоћи Украјини, америчко Министарство одбране остаће без новца за Кијев на пролеће, рекао је Мекорд.  

У документу се наводи још читав дугачки списак сектора и војних потреба који ће бити ускраћени за финансијска средства: пројекти изградње бродова за морнарицу, побољшање војне индустрије, укључујући и ону која производи тенкове Абрамс и М777, који се донирају Украјини, развој новог и хиперсоничног оружја, трошкови становања за војна лица, трошкови за повећање плата запосленима у систему одбране...

Смањење буџета највише би осетили сектори операција и одржавања (13,8 милијарди долара) и истраживања, развоја, тестирања и евалуације (10,7 милијарди долара), као и војно особље, где би рез био око 6,8 милијарди долара.

Све у свему, било би обустављено 192 нова пројекта и 49 повећања набавки.

image