Русија

Кина ће руске енергенте плаћати у јуанима и рубљама

Трговинска размена две земље у енергетском сектору повећана је за 64 одсто, саопштио руски премијер
Кина ће руске енергенте плаћати у јуанима и рубљамаGetty © Sean Gallup / Staff

Русија и Кина прелазе на плаћање у националним валутама за испоруку енергената, саопштио је заменик руског премијера Александар Новак, преноси ТАСС.

"Прелазимо на плаћања у националним валутама, у рубљама и јуанима, за испоруке енергената", рекао је Новак и додао да се, примера ради, испоруке гаса између Гаспрома и Народне Републике Кине већ врше у рубљама и јуанима.

Он је навео да се и испорука нафте и нафтних деривата, такође, пребацује у националне валуте Русије и Кине.

Премијер Русије истакао је да је трговинска размена између две земље у енергетском сектору повећана за 64 одсто у монетарном смислу, односно за 10 одсто у физичком смислу. 

Новак је додао да су односи Москве и Пекинга засновани на заједничким фундаменталним интересима и дубоком међусобном поверењу и поштовању, као и да се очекује да две земље ускоро потпишу међувладин споразум о испоруци гаса преко далекоисточне руте.

"Потписан је споразум између Гаспрома и Кинеске националне нафтне корпорације о испоруци још 10 милијарди кубних метара гаса преко далекоисточне руте. Ускоро ће доћи до потписивања међувладиног споразума", најавио је руски премијер.

Kинески амбасадор: Стратешко партнерство Москве и Пекинга

Кина и Русија су једна другој најпоузданији стратешки партнер, рекао је амбасадор Кине у Русији Џанг Ханхуи.

Он је истакао да је кинеско-руско партнерство већ постало модел за односе великих сила данашњице.

"Економска синергија између Кине и Русије је веома јака. Ми смо природни партнери", рекао је дипломата.

Џанг Ханхуи је истакао да кинеска страна намерава да, заједно са руским партнерима, откључа потенцијал сарадње стварањем нових путева раста.

image
VV inauguration
banner