Култура

Нова сезона у Народном позоришту: Балет "Лабудово језеро" Чајковског за почетак

Један од највећих класичних балета враћа се на редован репертоар националног театра, а на сцени "Раша Плаовић" биће одиграна представа "Успаванка за Алексију Рајчић" овенчана награда Стеријиног позорја за најбољу представу
Нова сезона у Народном позоришту: Балет "Лабудово језеро" Чајковског за почетак© Народно позориште Београд

Након летње паузе, Народно позориште у Београду данас поново отвара врата за све своје посетиоце. Вечерас 1. октобра, у 19:30 на Великој сцени игра се "Лабудово језеро", док ће сат времена касније на сцени "Раша Плаовић" бити изведена представа "Успаванка за Алексију Рајчић".

"С обзиром на то да смо још увек у години у којој прослављамо веома значајан јубилеј - 100 година Балета Народног позоришта, 155. сезону отварамо на Великој сцени 'Лабудовим језером'", истакао је управник националне куће Светислав Гонцић, пренео је Танјуг.

Истакавши да се ради о једном од највећих класичних балета, који се после неколико година паузе поново враћа на редован репертоар, Гонцић је додао да су јубилеј балета и награда Стеријиног позорја за најбољу представу "Успаванки за Алексију Рајчић" - "догађаји су који су неспорно обележили текућу годину".

У "Лабудовом језеру" Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Константина Костјукова, у главним улогама наступају Татјана Татић и Јовица Бегојев, а учествује ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у Београду, под диригентском управом Александра Којића. Костимограф и сценограф је био чувени италијански модни креатор Ренато Балестра (1924-2022), који је "унео читав спектар боја захваљујући којима магична балетска прича визуелно изгледала као у некој бајци", подсећају из Народног позоришта.

У представи "Успаванка за Алексију Рајчић", по тексту Ђорђа Косића и у режији Југа Ђорђевића, насловну улогу игра Вања Ејдус, а у подели су: Ива Милановић, Новак Радуловић, Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић.

Подсетимо, "Успаванка за Алексију Рајчић" је прва представа Народног позоришта која је проглашена за најбољу на Стеријом позорију у Новом Саду, а поред тога је награђена је и за најбољи текст савремене драме, најбоље глумачко остварење, оригиналну сценску музику и за сценски говор.

image