Култура

Пијаниста Ерик Лу отворио Београдски Шопен фест

На програму Београдског Шопен феста, који траје до 11. октобра, публици ће се представити искусни пијанисти, али и младе наде
Пијаниста Ерик Лу отворио Београдски Шопен фест© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Амерички пијаниста Ерик Лу отворио је Београдски Шопен фест у Коларчевој задужбини. Престоничкој публици представио се свирајући дела Баха, Шуберта, Листа, Моцарта и Шопена.

Лу је, као 17-годишњак, победио на Шопеновом међународном такмичењу у Варшави 2015, као најмлађи лауреат тог такмичења, а добио је и Међународну немачку награду за клавир 2017, те тријумфовао на Међународном такмичењу у Лидсу 2018. године.

Следећи на програму 12. Шопен феста, који ће трајати до 10. октобра, јесте концерт "Три боје Шопена" (4. октобар, Коларац) – наступиће хрватски пијаниста Ловре Марушић, те српски пијанисти Оливера Радмановић, Љиљана Вукељу и Невен Шобајић. Овај програм биће изведен и 6. октобра и у новосадској Синагоги.

У Установи културе Гварнеријус на првом концерту "Подијум младих талената" (5. октобар, 18.30 ч) представиће се награђени ученици музичких школа "Петар Кранчевић" из Сремске Митровице, "Даворин Јенко" и "Станковић" из Београда, и Факултета музичке уметности, с делима Клементија, Моцарта, Шопена, Брамса и Рахмањинова.

На другом концерту (20 ч), у оквиру циклуса "Звезде у успону", свираће студент четврте године на Факултету музичких уметности у Нишу Кристијан Вучковић. Изводиће дела Клементија, Моцарта, Шопена, Листа и Скрјабина.

За 7. октобар најављено је "Вече камерне музике Фредерика Шопена" у Крипти Цркве Светог Марка у Београду, у извођењу трија који чине пијанисткиња Татјана Симоновић, виолинисткиња Ања Оваскаинен и виолончелиста Вук Оваскаинен.

У оквиру циклуса "Одјеци Шопен феста" 9. октобра у Првој крагујевачкој гимназији одржаће реситал пијанисткиња Биљана Горуновић, а 10. октобра у Крипти Цркве Светог Марка на програму су "Фест гости" (19 ч) – ученици и професори Клавирскога одсека Музичке школе "Михајло Вукдраговић" из Шапца, с делима Скорика, Шуровског и Шопена, као и пијаниста и диригент хора у СПЦ у Келну Лука Милосављевић, који ће изводити Баха, Шопена, Рахмањинова и Божића.

Представа "Чаролија уз Шопена" намењена деци предшколског и основношколског узраста на програму је 10. октобра (10) у Малом позоришту "Душко Радовић", уз учешће глумаца Немање Симића и Милице Ђуричковић, Дечјег хора Чаролија, школе Беобалет и пијанисте Теодора Вујанића.

Сви фестивалски програми биће хуманитарног карактера, а новац ће се прикупљати и за уметничку директорку фестивала Ивану Матијевић оболелу од канцера.

image