Култура

Овације за "Едипа" у Будимпешти

Уз аплауз и стајаће овације испраћен је наступ београдских глумаца на десетом Интернационалном театарском фестивалу "Митем"
Овације за "Едипа" у Будимпешти© Milan Maricic/ATAImages

Гостовање Југословенског драмског позоришта у Мађарској, било је протеклих дана запажено театарско изненађење у Будимпешти. Ансамбл београдског позоришта са Софокловим "Едипом", у режији Вита Тауфера, гостовао је на десетом Интернационалном театарском фестивалу "Митем" у селекцији "Митем плус", у којој су још изведене представе театра Комеди франсез из Париза "Тартиф" и Националног позоришта из Кошица "Хамлет".

Уз аплауз и стајаће овације испраћен је наступ београдских глумаца, док су се поклоници позоришне уметности у Будимпешти на веома посећеном округлом столу, уприличеном непосредно после представе "Едип", из прве руке упознали са процесом стварања овог сценског дела. 

"Иза нас је још једно, у низу успешних међународних гостовања. Оваква реакција публике и пријем у Будимпешти је значајан догађај за ЈДП, посебно јер представљамо нашу земљу на скупу репрезентативних уметника из целог света. Непосредно после извођења представе, колеге из Будимпеште позвале су нас да наставимо сарадњу и да негујемо пријатељство, што најбоље говори колико је наш наступ био запажен", рекла је директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић, преноси "Политика" . 

Директор Националног театра из Будимпеште Атила Видњански уручио је Тамари Вучковић Манојловић плакету своје позоришне куће, изјавивши да је на овом реномираном фестивалу током протеклих десет година учествовало 58 земаља, представљено је 400 позоришта и изведено више од 700 представа. По његовим речима, вече када је игран београдски "Едип" било је једно од најузбудљивијих за десет година колико фестивал постоји.

Поред ЈДП-а, које је једини учесник из Србије, на "Митем" фестивалу учествују представе позоришта из Француске, Немачке, Мађарске, Румуније, Чешке, Словачке... Куриозитет је већи ако се зна да "Митем" представља наставак и свечани завршетак десете Међународне позоришне олимпијаде, која је у више градова Мађарске одржана у првој половини ове године.

У Софокловој трагедији о Едипу поред Милана Марића играју Наташа Нинковић, Срђан Тимаров, Бојан Димитријевић, Александар Ђурица, Милош Самолов, Небојша Љубишић, Зоран Цвијановић, Јоаким Тасић, Милан Бобић, Лука Антонијевић, Лука Севић и Вељко Стевановић.

image