Србија и Балкан

Почели Дани Ермитажа у Србији: Руски балетски уметници на сцени Народног позоришта (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом обележавања 100-годишњице српског балета, Балет Јакобсон из Санкт Петербурга извео је вечерас најбоља дела из свог репертоара
Почели Дани Ермитажа у Србији: Руски балетски уметници на сцени Народног позоришта (ФОТО/ВИДЕО)© FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Манифестација Дани Ермитажа у Србији, коју један од највећих музеја у свету први пут организује у нашој земљи, почела је вечерас у Београду.

У Народном музеју Србије, Ермитаж је истовремено отворио две изложбе: "Невидљива уметност" и "Царски порцелан", а поводом обележавања 100-годишњице српског балета, Балет Јакобсон из Санкт Петербурга извео је вечерас на сцени Народног позоришта најбоља дела из свог репертоара.

Свечаности у Народном музеју Србије присуствовала је и потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и други уважени гости.

Гојковић је напоменула да ће се у наредним недељама српској публици "представити три стожерне тачке руске културе: наслеђе Ермитажа, једног од најзначајнијих светских музеја, балет и класична музика".

"Реализација пројекта Дани Ермитажа у Србији представља врхунац сарадње Србије и Русије у области културе. Она даје пун удео даљем јачању наших пријатељских односа и јасном препознавању и прожимању двеју култура", додала је министарка.

Подсећајући да историјска повезаност и сличност две културе датира још из средњевековног доба, када су просветитељи Ћирило и Методије, ширећи хришћанство и писменост, успоставили темеље култура словенских народа, Гојковић је рекла да је од тада до данас небројено примера преплитања и узајамног обогаћивања наших култура.

"У оснивању првог балетског ансамбла у нашој земљи, у Народном позоришту у Београду, кључну улогу имали су педагози и уметници из Русије, првенствено славна Јелена Пољакова", указала је Маја Гојковић.

Изражавајући посебно задовољство што Дани Ермитажа у години важног јубилеја – једног века српског балета, у чијем стварању су руски уметници имали значајног удела, доноси својеврсну уметничку посластицу за све љубитеље балетске уметности, Гојковић је казала да је уверена да је ово само почетак будуће успешне и веома садржајне сарадње.

Заменица директора Ермитажа Светлана Адаксина подсетила је да је пројекат омогућен захваљујући Министарству културе Србије, Народном музеју, Ермитажу и компаније "Гаспромњефт" која одавно послује у Србији.

Заменик директора "Гаспромњефта" Александар Дибаљ истакао је да та компанија већ 15 година послује у Србији.

"Наша филозофија је да, послујући у Србији, настојимо да учествујемо у културном развоју и очувамо заједничко наслеђе наших двеју земаља. Први пројекат је стварање мозаика у Храму Светог Саве. Данас имамо пројекат који је 'Гаспром' одлучио да организује са државним музејом Ермитаж. Пре годину дана сам сугерисао директору музеја Ермитажа да је потребно направити изложбу и одмах добио позитиван одговор", казао је Александар Дибаљ.

image