Култура

Почиње фестивал руске кинематографије и анимације "Свет чуда"

Током пет дана, колико траје манифестација, гледаоци ће моћи да виде класичне и нове филмове и анимацију руских филмских стваралаца
Почиње фестивал руске кинематографије и анимације "Свет чуда"© Руски дом у Београду/Телеграм

Фестивал руског филма и анимације "Свет чуда", у организацији филмских студија "М. Горки" и "Сојузмултфилм" у партнерству с Росотрудничеством, "Росијском газетом", као и са Српским одељењем Међународног фонда Духовног Јединства народа, биће одржан од 27. до 31. октобра у Београду.

Током пет дана, колико траје манифестација, гледаоци ће моћи да виде класичне и нове филмове и анимације руских филмских стваралаца.

Програм фестивала укључује више популарних филмова, у продукцији или копродукцији Филмског студија "М. Горки", који су премијерно изведени током 2022. и 2023. године "Мој тата – поглавица", "Луткар", "Календар Маја", "Чижик-пижик се враћа".

Истовремено, међу ауторским филмовима које нам доноси "Сојузмултфилм" налазе се победници домаћих и међународних фестивала "Виват, мускетари!", "Два трамваја", "Топла звезда", "Снежана" и други.

"Сојузмултфилм" је творац анимираних филмова које је свет волео и, што је најважније, које и данас са задовољством гледају и одрасли и деца, а ту су руски "Вини Пу", "Ну, погоди", "Јежић у магли", "Црвени цвет", "Мој додир", "Коњић-Грбоњић" и други.

Осим тога, програм укључује приказивање краткометражних цртаних филмова са популарним јунаком – Чебурашком, као и велики хит који пуни руске благајне "Баба Јага спасава свет", дело филмских компанија "Фреш филм"и "Лајм синема".

"Сојузмултфилм", највећи студио за анимацију, настао давне 1936. године у Москви, створио је више од 1.500 цртаних филмова у различитим жанровима и уметничким техникама. Многи од њих су ушли у "златни фонд" светских класика анимације и добили више од 400 међународних фестивалских награда и признања.

Све пројекције и активности одвијаће се у просторијама "Руског дома", "Културног центра Општина Земун", као и на Међународном београдском сајму књига.

Улаз на све догађаје фестивала "Свет чуда" је бесплатан.

image