Култура

"Београд–Париз: уметничке везе" у КЦС у Граду светлости: Изложба уметника две престонице

Изложени су радови стваралаца који су уско повезани с ликовном сценом Града светлости, а пореклом су из српског главног града
"Београд–Париз: уметничке везе" у КЦС у Граду светлости: Изложба уметника две престонице© FOTO TANJUG/ JELENA MEDAKOVIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Амбасадорка Србије у Паризу Ана Хрустановић отворила је изложбу "Београд–Париз: уметничке везе" Музеја града Београда у Културном центру Србије у Паризу, у присуству бројних званица, представника уметничког миљеа француске престонице, као и значајних појединаца париског културног живота.

Изложба представља радове уметника средње и млађе генерације који или стварају у Паризу или су својом ликовном поетиком, утицајима, образовањем и усавршавањем уско повезани с ликовном сценом Града светлости, али су везани и за Београд било својим пореклом, образовањем или местом рада.

У распону од класичних слика на платну и цртежа, до објеката, текстилних инсталација и видео-радова, можемо пратити аутентичан лични језик сваког аутора и јединственост њихових поетика.

Појединачно веома богате уметничке каријере ових стваралаца сада су приказане у светлу категорије која их све на неки начин повезује, а то су место и утицај Београда и Париза не само као великих градова већ и као стецишта богатог културног и уметничког живота.

Поставку чине дела Дамјана Ковачевића, Владимира Лалића, Михаела Милуновића, Филипа Миразовића, Богдана Павловића, Миливоја Мишка Павловића, Марка Велка, Вука Видора и Бранкице Жиловић.

image