Култура

Најбољи руски студији за анимиране филмове: Цртаћи које обожава публика широм света

Људи широм света гледају и воле многе руске анимиране серијe. Комбинујући године искуства совјетске и руске школе анимације са модерном технологијом и универзалним причама, многе серије и ликови постали су популарни у многим земљама
Најбољи руски студији за анимиране филмове: Цртаћи које обожава публика широм света© Принтскрин/Јутјуб Маша и медведе

Анимиране филмове углавном везујемо за детињство или их се подсетимо уз наше најмлађе. Пре више од стотину година настао је први анимирани филм, а од тада до данас су приказане многе филмске анимације које су нам прирасле срцу и којих се радо сетимо након доста година.

Најстарији анимирани филм је "Фантазмагорија", дело Емила Kола, карикатуристе, Парижанина, кога називају оцем анимираног филма, а филм је настао 1908. године.

Прва асоцијација за цртане филмове углавном је Волт Дизни, човек који је препознао прилику да анимацију искористи као средство којим ће увесељавати многе надолазеће генерације.

Међутим, са друге стране, руски студији за анимацију производе велики број занимљивих цртаних филмова за различите старосне категорије.

Људи широм света гледају и воле многе руске анимиране серијe. Комбинујући године искуства совјетске и руске школе анимације са модерном технологијом и универзалним причама, многе серије и ликови су постали популарни у многим земљама.

Пре више од 100 година, широј јавности је представљен први руски анимирани филм, а од тада је објављено много живописних и занимљивих филмова, углавном захваљујући запосленима у студију "Сојузмултфилм". Осим њега, ту су и многи други, који нас одушевљавају новим пројектима.

"Анимакорд"

Московски студио "Анимакорд" поклонио нам је дивну анимирану серију о несташној Маши и љубазном Медведу, који ћутке исправља све што је урадила. 

Цртани се показао толико успешним да је брзо стекао популарност, не само у нашој земљи већ и у иностранству. Престигао је у свету по гледаности "Пепу прасе" и "Патролне шапе", чиме је избио на прво место листе међународне агенције "Перот аналитикс".

Маша се гледа на енглеском, шпанском, кинеском, арапском, хиндском и многим другим језицима. 

У 2018. години било је толико обожаватеља Маше да је цртани филм уврштен у Гинисову књигу рекорда као најгледанији на Јутјубу, што уопште није изненађујуће, јер је број прегледа одавно премашио педесет милијарди.

"Сојузмултфилм"

Државни студио за анимацију, основан 10. јуна 1936. године у Москви, настао по налогу Јосифа Стаљина са циљем стварања анимираних филмова у СССР-у упоредивих са високим светским нивоом. 

До сада се овај студио сматра знаком квалитета, његови пројекти су изузетно популарни и прилично успешно се такмиче са савременом технолошком анимацијом.

"Сојузмултфилм" је творац анимираних филмова које је свет волео и, што је најважније, које и данас са задовољством гледају и одрасли и деца, а ту су руски "Вини Пу", "Ну, погоди", "Јежић у магли", "Црвени цвет", "Мој додир", "Коњић-Грбоњић" и други.

Осим тога, ту су и краткометражни цртани филмови са популарним јунаком – Чебурашком, као и велики хит који пуни руске благајне "Баба Јага спасава свет", дело филмских компанија "Фреш филм"и "Лајм синема".

"Пилот"

Московски студио "Пилот" основан је 1988. године, чиме је постао први недржавни студио у СССР-у, који се бави производњом анимираних филмова. 

Са обимне листе његових радова, најпознатија су два велика пројекта: "Планина драгуља", у оквиру које је, почевши од 2004. године, снимљено на десетине бајки о народима Русије и "Мулти-Русија", објављена заједно са студијом "Аероплан", а која говори о различитим руским регионима.

"Аероплан"

Главни пројекат московског студија "Аероплан" је анимирана серија о "мајсторима", малим људима који прате рад опреме и решавају разне проблеме. 

Занимљиве авантуре главних јунака фиксија Симке, Нолика и њиховог пријатеља дечака Дим Димича, учи се како функционишу различити уређаји и како да се правилно рукује њима.

Радња "Фиксија" заснована је на причи Успенског "Гарантовани људи", о сићушним створењима која поправљају опрему.

"Мељница (млин)"

Један од најпознатијих студија за анимацију у Русији је "Мељница" (млин), настао у Санкт Петербургу 1999. године и који је током свог постојања објавио огроман број невероватно популарних цртаних филмова. 

Његова визит-карта је франшиза о три хероја, који у сваком новом филму покушавају да извуку кијевског принца и његовог коња Јулија из многих незгода, а истовремено да спасу Кијев, понекад и цео свет.

Још једна веома успешна анимирана серија су приче о авантурама Ивана Царевича и његовог пријатеља Сивог Вука у Далеком Краљевству. Јунаци често морају да оду од куће, чак и на Месец, или кроз магични бунар да би посетили мистериозно место звано "Тамо, не знам где", спасавајући себе, затим принцезу Василису, или чак читаво Далеко Краљевство.

image