Култура

Седам "смешних" представа на "Данима комедије" у Јагодини

Јубиларни, 50. "Дани комедије" у Јагодини биће одржани од 20. до 27. марта
Седам "смешних" представа на "Данима комедије" у Јагодини© Antonio Ahel/ATAImages

У Културном центру "Светозар Марковић" у Јагодини од 20. до 27. марта биће одржан 50. фестивал "Дани комедије" на ком ће бити представљено седам представа по избору селектора Александра Милосављевића, а у извођењу уметника из Зрењанина, Сомбора, Суботице, Београда, Будве и Тивта.

Добитница статуете "Златни ћуран", награде за животно дело овога пута је драмска уметница Олга Одановић, а награда ће јој бити уручена на фестивалу.

Публика ће имати прилику да у Јагодини види представу "Развојни пут Боре шнајдера" Александра Поповића, у режији Егона Савина и у извођењу Југословенског драмског позоришта.

Актуелну селекцију чини и дело "Вања, Соња, Маша и остали", Кристофера Дјуранга, у режији Ксеније Крнајски ансамбла Атељеа 212, као и монодрама Миње Пековић "Браво за кловна" Народног позоришта из Суботице. Ту је и комад "Љубинко и Десанка" такође Александра Поповића. Режирао га је Милан Нешковић, а изводи Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Јагодинска публика у званичној селекцији гледаће и представу "Било једном на Бријунима" коју је Кокан Младеновић радио за Битеф театар. Ту је и комад Ежена Јонеска "Ћелава певачица" у режији Јагоша Марковића чија је ово уједно последња представа. Режирао је протеклог лета у Центру за културу Тиват.

У припреми је и монографија фестивала "Дани комедије" у Јагодини поводом пола века постојања, а најављене су и две велике изложбе: поставка посвећена глумцу Мији Алексићу, настала у сарадњи Југословенске кинотеке и Културног центра Горњи Милановац и изложба која ће обухватити период од настанка "Дана комедије" до данас, а заједнички је пројекат јагодинског Културног центра и Завичајног музеја.

Председник жирија ове године биће глумац Светислав Буле Гонцић, док ће остала два члана стручног жирија, као и назив представе која ће бити одиграна у част награђених бити познати за неколико дана.

image