Култура

Кустурица за РТ Балкан уочи "Кустендорфа": Да су Бергман и Бресон живи, данас би били на Мећавнику

Филм је преживео. Велики ресет који је требало да следи након произведеног вируса, који је требало све да нас уништи, показао се као пропала инвестиција, каже Кустурица
Кустурица за РТ Балкан уочи "Кустендорфа": Да су Бергман и Бресон живи, данас би били на Мећавнику© РТ Балкан

Који сат пре почетка 17. "Кустендорфа" Емир Кустурица дочекује госте на брду Мећавник изнад Мокре Горе, у свом Дрвенграду под Шарганом. Међу првима је стигла министарка културе у Влади Србије Маја Гојковић, а за који сат стићи ће и чувени италијански редитељ Матео Героне који ће ове године на Кустендорфу добити награду "Дрво живота" за будуће филмове. На Мећавнику је, ове године, уз заставе осталих земаља из којих долазе гости и аутори истакнута и застава Палестине.

"Ово је место које је преживело, а преживео је и светски филм. Сад се показује да се велики ресет који је требало да уследи након произведеног вируса који је требало све да нас уништи показао као пропала инвестиција. Кажу Немци, у Немачкој се поново иде у биоскопе, у Француској такође упркос стеницама које тамо владају биоскопима. Као што литературу није могла да убије вештачка интелигенција, није уништен ни филм", говори данас на Мећавнику Кустирица.

Додаје,  драго му је да је фестивал преживео, и да ће најбољи светски аутори овде имати удомљење, и "шта год буде са светским филмом овај фестивал ће постојати макар као преглед највећих светских достигнућа".

"Мислим да је Бергман жив да би он данас био овде. Бресон би такође био овде да је жив. Сви би овде стизали као и Фархади, и Гароне  и Сорентино и Швеђани, Норвежани, Михалков", каже Кустурица.

Министарка културе и потпредседница Владе Србије Маја Гојковић подсетила је данас на Мећавнику пошто је дочекана  хлебом и сољу, да је у рођење Кустендорфа и у опстанак фестивала мало ко веровао.

"Будите, заиста, сви искрени према себи па размислите шта сте помислили када је Професор овде основао `Кустендорф` и када је почео са овим великим пројектом очувања, то је сад модерно рећи, културног наслеђа, односно филма, изворног, онаквог какав је некада био и какав треба да буде у будућности. Кад кажем изворни филм, онда мислим на старе занате, јер је филм пре свега занатско питање које вештачка интелигенција никада неће моћи да достигне у смислу стварања филмова које нећете заборавити исте секунде када погледате одјавну шпицу са које немате времена ни да прочитате ко је стварао то недело, а ово је фестивал уметничких дела", рекла је министарка Гојковић.

Кустурица додаје да село које је створио и у коме се одржава Кустендорф не представља само очување идентитета архитектуре, већ и очување онога што вреди и онога шта смо ми заправо.

"У периоду `црног таласа` и у златном периоду тзв. забавног филма у бившој Југославији, односно у Србији, поставили смо стандард који је  био мерив са оним што се дешава у читавом свету. Ми смо у међувремену изгубили тај стандард, правимо филмове  који су, како је говорио покојни Шиба Крвавац, тзв. `тркопиш филмови` који се праве само да би били направљени а не садржајно и формално одговорили времену у коме живимо. Овде није било много наших филмова не због тога што мислимо да нису добри, него зато што је лествица у свету увек била високо дигнута када су у питању аутори", поручио је Кустурица.

image
VV inauguration
banner