Свет

Си Ђинпинг данас у посети Француској: Трговина и сукоб у Украјини главне теме разговора са Макроном

Француска ће такође покушати да оствари напредак у отварању кинеског тржишта за своје пољопривредне производе
Си Ђинпинг данас у посети Француској: Трговина и сукоб у Украјини главне теме разговора са МакрономGetty © Jason Lee-Pool

Председник Кине Си Ђинпинг долази данас у посету Француској током које ће француски председник Емануел Макрон покушати да се договори с њим око смањења трговинског дисбаланса и пробати да утиче на њега да искористи свој утицај како би се решио сукоб у Украјини.

Ниједан циљ неће бити лако остварив током Си Ђинпинговог дводневног боравка у Француској и у време растућих трговинских тензија између Европе и Кине, преноси Ројтерс, док "РИА Новости" подсећају да је ово прва посета Сија Француској за последњих пет година. 

Француска подржава истрагу Европске уније о извозу електричних возила из Кине, а у јануару је Пекинг покренуо истрагу о увозу брендија, који се углавном производи у Француској, што се сматра противмером на растући број европских истрага.

"Морамо наставити да вршимо притисак на кинеске власти да нам дају више гаранција у вези са трговинским питањима", изјавио је пред Сијеву посету један неименовани званичник Јелисејске палате.

Сијеви састанци у Паризу укључиваће разговоре са Макроном и са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, а како наводи британска агенција, поделе унутар Европске уније, посебно између Француске и Немачке, поткопавају капацитет да се изврши утицај на Кину.

Макрон ће се затим заједно са Сијем упутити на југозапад земље ради састанка иза затворених врата, пренео је Франс прес, док је Блумберг додао да Макрон жели да продуби личне везе са кинеским лидером.

"Посета је организована поводом 60. година од успостављања дипломатских односа између две земље и прати посету председника Републике (Француске) Пекингу од априла 2023. године", открили су људи из блиског окружења француског лидера.

Француска ће такође покушати да оствари напредак у отварању кинеског тржишта за своје пољопривредне производе и реши проблеме око забринутости француске козметичке индустрије поводом непоштовања права интелектуалне својине.

Пекинг је, с друге стране, саопштио да се очекују детаљни разговори о односима Кине и Француске, Кине и ЕУ и дијалог о међународним и регионалним темама које су од заједничког интереса. Министарство спољних послова Кине додало је да се нада да ће посета Сија допринети подизању односа са Паризом на нови ниво. 

Си ће у уторак поподне напустити Француску, након чега ће се упутити у посету Србији и Мађарској. 

image