Свет

Црвене линије одређене у тајности: НАТО размишља о директном сукобу са Русијом?

Уколико руске снаге пробију одбрану Кијева или уколико се у сукоб директно или индиректно укључи трећа страна, на пример Белорусија, НАТО може активирати своје снаге, тврди "Република"
Црвене линије одређене у тајности: НАТО размишља о директном сукобу са Русијом?Getty © Robert Nickelsberg / Contributor

НАТО је одредио бар две црвене линије које, уколико буду пређене, значи да ће се Алијанса укључити директно у сукоб у Украјини, пише италијански лист "Република".

Како преносе "РИА Новости", ове две линије односе се на даље напредовање руских трупа – "пробијање Русије кроз линију одбране Кијева и директно или индиректно учешће треће стране" у сукобу.

Црвене линије су договорене у поверењу, пише "Република", и додаје:

"Тренутно треба истаћи да не постоје оперативни планови о слању људи. Постоје само оцене могућих акционих планова у ванредним ситуацијама и у случају да се у рат увуку треће стране." 

Лист поручује и да Оружане снаге Украјине не могу у потпуности да контролишу границу што ствара услове за продор руских снага кроз коридор између Белорусије и Украјине. Уколико до тога дође, Минске ће постати директно укључен у војни сукоб, а "његова војска и арсенал ће имати одлучујући значај за Москву". 

"Ова ситуација може само да активира одбрану (НАТО-а) у корист Украјине", закључује "Република".

image