Култура

Британци се прикључују хајци на Биковића: Појачава се притисак на српског глумца и ХБО

Занимљиво је да се нико од западних медија није досетио да своје читаоце назове руским ботовима, будући да су коментари испод вести, баш као и они на Иксу, у најмању руку критички настројени према потезу украјинског министарства
Британци се прикључују хајци на Биковића: Појачава се притисак на српског глумца и ХБО© Antonio Ahel/ATAImages

Вест да је Украјина оптужила српског глумца Милоша Биковића, који ће глумити у америчкој хит серији "Бели лотус", "да подржава геноцид и крши међународно право" била је главна (и неретко најчитанија) на порталима британских медија, од "Гардијана", преко "Дејли мејла", до "Телеграфа". 

Саопштење украјинског Министарства спољних послова пропраћено манипулативним пропагандним снимком монтираних Биковићевих сцена из филмова и изјава из 2018. године, у коме се критикује америчка продуценатска компанија ХБО због ангажовања "српског глумца који подржава руску инвазију у пуном обиму", и даље се нико није усудио додатно да коментарише, те је оно само пренето. 

Многи страни медији навели су да су контактирали ХБО који се и даље не оглашава по овом питању, а како напад украјинског министарства на српског глумца добија све већу медијску пажњу и на друштвеним мрежама, притисак на америчку компанију је све већи. 

"Биковић је глумио у бројним руским продукцијама и редовно је говорио о томе како се диви руској култури", написао је "Гардијан" на чијем сајту је ова вест већ други дан налази међу најчитанијима у рубрици култура. 

Таблоид "Дејли мејл" је као контекст дописао историју Крима и приметио да је Биковићу забрањено да уђе у Украјину од 2019. године због изјаве да грађани Крима имају право сами да се изјасне о уједињењу са Русијом.

Занимљиво је и да се нико није досетио да своје читаоце назове руским ботовима, будући да су коментари испод вести, баш као и они на Иксу, у најмању руку критички настројени према потезу украјинског министарства. 

У реакцијама јавности се најчешће скреће пажња на то да би "Украјина требало да има паметнија посла" од америчке серије и српског глумца, да медији не пишу о томе да "већина холивудских глумаца подржава Израел који спроводи терор у Гази", али и да "се свет не врти око Украјине".

Британски медији су изоставили и одговор Министарства спољних послова Србије које је оптужбе Украјине на рачун Биковића одбацило као "потпуно неосноване и неутемељене".

image