Култура

Опроштај од Горана Петровића: Увео српску писменост у 21. век, велики писац и драг пријатељ

Имао је заводљив језик, тај стил који су многи волели, а не треба заборавити да је један од наших најпревођенијих писаца, навео је Владимир Пиштало
Опроштај од Горана Петровића: Увео српску писменост у 21. век, велики писац и драг пријатељ© Amir Hamzagic/ATAImages

Мењао је српску књижевност, увео је у 21. век, био је драгоцено перо - тим речима се колеге, поштоваоци и пријатељи опраштају од писца Горана Петровића који је преминуо јуче у 63. години у Београду након краће и тешке болести.

Вест да је преминуо Горан Петровић примио сам као да је умро неко од моје најуже фамилије, рекао је редитељ Душан Ковачевић.

"Једноставно не могу да верујем да га више нећу видети. Био је велики писац и мој драг пријатељ. Српска и светска књижевност остале су без драгоценог пера које је исписало сјајне књиге. Све што причам, причам у неверици као да није трагична истина", рекао је Ковачевић, а преноси РТС.

Писац Владимир Пиштало истакао је да је Горан Петровић један од људи који су мењали српску књижевност.

"Тај простор неограничене маште учинио је легитимним помоћу такозваних реалних догађаја и реализмом. Био је то спор процес, али он је један од људи који су томе највише допринели. Имао је заводљив језик, тај стил који су многи волели који је имао сопствени ритам и који је увлачио читаоца у причу. Немојте заборавити да је један од наших најпревођенијих писаца", навео је Пиштало.

Док српске књижевности буде, водени знак на папиру положеном на њен иконостас исписиваће и име Горана Петровића, изјавио је за Танјуг књижевник Мухарем Баздуљ поводом одласка писца и академика.

"Има она афористична мисао Станиславског коју нам је ономад дизајнерски продао Горан Бреговић, а која каже да треба волети уметност у себи, а не себе у уметности. Можда је то зато што сам потресен, али сада ми се чини да је он био последњи такав српски писац", казао је Баздуљ.

Сујетни и сплеткароши, како је додао, могу сада још слободније да нахрупе на сцену.

"Умро је уочи Савиндана, он који је српску писменост достојно увео у 21. век", рекао је Баздуљ.

Горан Петровић је кроз богати опус показао мајсторство над писаном речју, остављајући неизбрисив траг у српској књижевности, наводи се у саопштењу "Службеног гласника" поводом смрти писца и академика.

"С дубоким поштовањем и тугом опраштамо се од академика Горана Петровића, великог писца и дугогодишњег уредника у 'Службеном гласнику'. Његова неизмерна преданост српској књижевности оставила је неизбрисив траг, чинећи га омиљеним писцем, добитником бројних признања и награда и незаменљивим сарадником. Горан је кроз свој богати опус показао мајсторство над писаном речју. Мајстор прича и романа, тесно је повезивао велике теме са свакодневним догађајима", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner