Култура

Одржана пројекција филма "Свети Сава – Руска боја на српској застави" у Руском дому

У филму се појављују Милош Биковић и његов брат, архимандрит Михаил (Биковић), др Милош Ковић, виши саветник Руског дома др Георгиј Енгелхарт и свештенство Српске православне цркве
Одржана пројекција филма "Свети Сава – Руска боја на српској застави" у Руском дому© РТ Балкан/Невена Ергић

У препуној сали Руског дома у Београду одржана је пројекција документарног филма "Свети Сава – Руска боја на српској застави".

На пројекцији су о филму говорили културолог и филмолог Божидар Зечевић, историчар и универзитетски професор Милош Ковић, председник пројекта "Растко" Зоран Стефановић, председник Краљевског Реда Витезова Хаџи Зоран Мрђеновић и ауторка филма Анжелика Кареткина. 

Документарно остварење, снимљено у продукцији руског државног православног ТВ канала "СПАС", засновано је на житију светитеља и обрађује тему вишевековних веза српског и руског народа, a редитељ филма је Кареткина, новинар и водитељ на поменутом каналу.

Филмска екипа из самог срца Русије и Волоколамског кремља одлази пут Београда и места где су спаљене мошти Светог Саве, а на коме је у част и спомен светитељу подигнут велелепни Храм – једна од највећих православних светиња.

Филм приказује места које је Свети Сава посећивао, древне манастире и планинску испосницу у којој се молио. 

У филму се појављују Милош Биковић и његов брат, архимандрит Михаил (Биковић), др Милош Ковић, виши саветник Руског дома др Георгиј Енгелхарт, свештенство Српске православне цркве.

Филм је наишао на изузетан пријем у Русији и на Балкану, те добио позитивне критике јавности, али и виђених радника културе.

image