Култура

"Београдски победник" ФЕСТ-а Иранцу Асгару Фархадију: Редитељ ремек-дела и двоструки оскаровац

Једном од најистакнутијих филмских стваралаца светске кинематографије 21. века награда ће бити уручена 29. фебруара у МТС дворани у Београду
"Београдски победник" ФЕСТ-а Иранцу Асгару Фархадију: Редитељ ремек-дела и двоструки оскаровацGetty © Rodrigo Vaz

Награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности на 52. Међународном филмском фестивалу ФЕСТ, који ће бити одржан од 23. фебруара до 3. марта, биће додељена иранском редитељу Асгару Фархадију.

Филмски редитељ и сценариста Фархади, двоструки оскаровац, коме ће "Београдски победник" бити уручен 29. фебруара у српској престоници, сматра се једним од најистакнутијих филмских стваралаца иранске и светске кинематографије 21. века.

Фархади (1972) се заинтересовао за кинематографију у тинејџерским годинама, а своје образовање у филмском стваралаштву започео је придруживањем Омладинском филмском друштву у Есфахану 1986, где је снимао кратке 8-милиметарске и 16-милиметарске филмове.

Дипломирао је драмску уметност на Универзитету у Техерану 1998. године и магистрирао позоришну режију неколико година касније. Своју завршну тезу посветио је Харолду Пинтеру и у њој се бави значајем тишине и пауза у стваралаштву овог драмског писца. Скоро сви Фархадијеви филмови освојили су награде на фестивалима на којима су приказани.

Према мишљењу критичара, његови сценарији су дубоке социолошке, психолошке и филозофске студије проблема који су универзални у друштву, а његови филмови су стекли признање због фокуса на људску ситуацију и приповедања интимних и изазовних прича о породичним сукобима.

Фархади је као редитељ дебитовао филмом "Плес у прашини", који је награђен на Међународном филмском фестивалу у Москви.

Године 2004. снимио је филм "Предиван град", награђен на међународном филмском фестивалу у Варшави, а 2006. "Ватромет у среду", награђен Златним Хугом на Међународном филмском фестивалу у Чикагу.

Лауреат фестивала у Берлину и Кану

Филм "О Ели" (2009) који је филмски критичар Дејвид Бордвел назвао ремек-делом, добитник је Сребрног медведа за најбољу режију на 59. Берлинском филмском фестивалу и награде за најбољи филм на Трајбека фестивалу.

Године 2011. Фархадијев филм "Развод" освојио је Оскара за најбољи филм на страном језику, добивши похвале критике у Ирану и изван њега. Добитник је и "Златног медведа" на Међународном филмском фестивалу у Берлину, као и "Златног глобуса" и награде Цезар.

Филм "Прошлост" освојио је награду за најбољу глумицу на Филмском фестивалу у Кану, док је "Трговачки путник" (2016) донео Фархадију другог Оскара за најбољи филм на страном језику, што овог редитеља чини једним од неколико у читавом свету који су два и више пута освојили ту награду (Виторио де Сика и Федерико Фелини - по четири пута, Ингмар Бергман - три пута) и Рене Клеман и Акира Куросава - по два пута).

Фархадијев следећи филм "Сви знају", с тандемом Круз–Бардем, отворио је 71. фестивал у Кану, а његов филм "Херој" (2021), који је добитник Гран-прија на 74. Канском фестивалу, приказан је и на 50. ФЕСТ-у у Београду.

image