Култура

Изложба поводом 100 година од рођења Миодрага Петровића Чкаље: "Победа осмеха"

Посетиоци ће моћи да виде фотографије, костиме, личне ствари које су припадале комичару, а на крају изложбе биће могуће погледати рестауриран филм "Пут око света"
Изложба поводом 100 година од рођења Миодрага Петровића Чкаље: "Победа осмеха"© Југословенска кинотека

У сусрет стогодишњици рођења једног од најзначајнијих комичара домаће кинематографије Миодрага Петровића Чкаље (1924-2003), Југословенска кинотека приређује мултимедијалну изложбу посвећену глумцу.

"Може се рећи да је Чкаљина глумачка појава постала персонификација филмске и телевизијске комедије код нас. Увек је узбудљиво изнова прилазити таквим личностима, уметничким делима или феноменима који су до те мере постали делом популарне културе, да се наизглед чини како о њима све знамо и да нема потребе о њима мислити, анализирати их и тумачити", рекао је директор Југословенске кинотеке, Југослав Пантелић.

Изложба "Победа осмеха", ауторке Ирине Кондић, кустоса Југословенске кинотеке, биће свечано отворена 19. марта у Узун Мирковој улици број 1.

Чувене Чкаљине улоге у домаћој кинематографији – Пепи ("Заједнички стан", 1960), Јордан ("Сервисна станица", 1961), Предраг и Ненад ("Бог је умро узалуд", 1969), Јаре (Паја и Јаре, 1973), Фирга ("Авантуре Боривоја Шурдиловића", 1980) и друге – дочараће инсерти, фотографије и плакати у једном делу изложбе.

Други део изложбе чине личне ствари и предмети нашег чувеног глумца, као и принтови фотографија које је Кинотеци уступила породица Петровић.

Фотографије приказују Чкаљин приватни живот и велики део његове каријере-рану младост, призоре у кругу породице, сцене са снимања на радију и телевизији, у позоришту, са колегама, емотивне тренутке...

Захваљујући дугогодишњој сарадњи Кинотеке и компаније "Авала студиос" (бивши Авала филм), публика ће моћи да види оригинални костим чувеног Јованче Мицића, Чкаљине главне улоге у филму "Пут око света" (1964), у режији Соје Јовановић.

Дигитално рестаурисану верзију тог филма публика може погледати након отварања изложбе, у сали "Макавејев", а улазак на пројекцију је бесплатан.

image