Култура

Завирите у Сибир: Како данас живе Ханти

Народ Ханти претежно живи у Сибиру, остало их је око 31.000 и једни су од ретких који су до данас очували традиционални начин живота. Репортажу о њима српској јавности приредио је Радован Ковач
Завирите у Сибир: Како данас живе Ханти© РТ Балкан/Мина Миланко

Руски дом синоћ је отворио своја врата за још једну лепу причу из Русије, коју је приредио Радован Ковач, аутор емисије "Изазови авантуру" заједно са својим тимом.

Овај пут, центар руске културе у Београду одвео нас је накратко у Сибир, у Ханти-Мансијски регион Русије, и показао нам како живи староседелачки народ ове територије - народ Ханти, код којих је Радован неко време боравио и одатле за српску јавност припремио документарни филм из три дела. 

"Мало је људи који још живе таквим традиционалним начином живота као што они живе", каже Радован док нас уводи у причу и позива да у недељу, 31. марта, тачно у подне на телевизији "Прва" погледамо прву епизоду његове репортаже. 

Пливање у леденој води, на великом минусу, церемонија жртвовања, заједнички живот са људима који су успели да се одупру току времена и очувају начин живота који је за многе научна фантастика - делић је онога што ће наша јавност имати прилику да види.

"Тек кад сам дошао тамо - тек тада сам видео да тако нешто још постоји. Две генерације породица, њих седморо, живи под истим кровом, спавају у истом кревету, док им је тоалет издвојени објекат напољу. То ме је фасцинирало". 

Радован каже да је за угарски народ Ханти чуо управо у Руском дому, након чега се убрзо и родила идеја за овај пројекат. Одлучио је да са својим тимом, без којег, како каже, ничега не би ни било, отпутује у ове далеке крајеве Сибира. 

"Све што сам пре одласка читао о њима, није могло да ме припреми за оно што сам видео када сам отишао тамо", објашњава Радован за РТ Балкан.

Како каже, за народ Ханти, који и у далеком Сибиру зна за Србију и Србе, најбитније су породичне вредности и управо у томе Радован види сличност са нашим народом.

"То је један јако вредан народ. Могу да их упоредим са нашим људима са села. Са тим могу да направим паралелу. Раде од јутра до мрака и све ће учинити за своју породицу. Чули су за Србе, све време су викали Срби и Руси су браћа, тако да свакако да знају за нас. Ту се могла осетити братска љубав".  

Ипак, припадника народа Ханти данас је остало свега 31.000 и управо у Ханти-Мансијском региону Сибира живи око 21.000 њих.

Да бисте схватили колико је ретко данас наћи неког ко живи на овај начин треба да знате да тако данас живи свега око 5.000 људи.

Русија стога ради све како би их сачувала и омогућила им да живе онако како су и навикли. 

Већина њих су православци, али и до данас су у свакодневици задржали поједине елементе шаманизма и тотемизма, објашњава Радован. Највише се баве узгајањем ирваса, и риболовом. 

"Ја веома поштујем то како они живе. Они живе у потпуној дивљини, најближи комшија је од њих удаљен 20 километара, а град - на око 80 километара. Имају стан у граду, али не желе да живе у граду. Иду у тај град једном, двапут месечно, купе потрепштине у маркетима и врате се кући. И то је оно што је мени било фасцинантно". 

Ипак, најфасцинантније је за Радована било то како су припадници народа Ханти читав свој живот подредили ирвасима.

"Како стадо ирваса током лета поједе храну на неком месту - они се селе на друго заједно са породицом. Живе у шаторима неколико наредних месеци, и онда се зими враћају у своју кућу. То ми је било веома фасцинантно".

image