Култура

Уручене годишње награде ЈДП-а: Мићановићу признање улогом у представи Сирано

Годишња награда за режију представе "Сирано" припала је Горчину Стојановићу, који је истакао да награда припада свим глумцима, као и сарадницима
Уручене годишње награде ЈДП-а: Мићановићу признање улогом у представи Сирано© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Југословенско драмско позориште (ЈДП) обележило је данас 76. рођендан уручивањем годишњих награда заслужним глумцима и члановима колектива.

На свечаности у ЈДП-у, директорка позоришта Тамара Манојловић Вучковић уручила је Годишњу награду за драматизацију романа "Губитник" Томаса Бернхарда Наташи Радуловић, која се захвалила на поверењу и уметничкој слободи".

Пред бројним званицама и члановима ансамбла, Вучковић Манојловић је уручила и Годишњу награда за музику у представи "Губитник" Ани Крстајић, која је истакла да је први пут радила у ЈДП-у, и захвалила се позоришту што је "отворило врата младим ауторима".

За улогу Оскара у представи "Лимени добош" награђен је Миодраг Драгићевић, који је награду посветио свима укљученима у пројекат.

ЈДП је за више улога у "Лименом добошу", по мотивима романа Гинтера Граса, наградио Јовану Беловић и Марка Јанкетић, који је примајући признање пожелео "свима који славе, срећан дан позоришта".

Годишња награда за режију представе "Сирано" припала је Горчину Стојановићу, који је истакао да награда припада свим глумцима, као и сарадницима, док су за исту представу награђени за насловну улогу Драган Мићановић, а за улогу Де Гиш Анита Манчић, која се "захвалила публици која упорно долази".

Мићановић је за улогу Сирана добио и Награду за лепоту говора "Др Бранивој Ђорђевић", а за исту представу ЈДП је за посебан уметнички допринос доделио Годишњу награду за костимографију Лани Цвијановић.

Нова чланица ЈДП-а Марија Вицковић добила је Годишњу награду за улогу Роксане у "Сирану", а глумица је у обраћању присутнима приметила да су "направили дивну, сјајну представу".

"Већ дуго година се осећам као да је ово моја кућа, али је сада свакако лепши осећај", навела је глумица.

ЈДП је Награду "Небојша Глоговац" за изузетну креацију младог глумца доделио новом члану Теодору Винчићу за улогу Глена Гулда у представи "Губитник".

За изузетан допринос високим стандардима пословања награђени су асистенткиња сценографа Ивана Крњић, креатор сценске маске Снежана Петковић, моделари костима Евица Манчић и Милица Миланковић.

Исто признање добили су и главни мајстор за израду костима Марина Илић и Татјана Стајић, као и мајстор позорнице Милош Пјешчић.

У свом обраћању, Вучковић Манојловић је подсетила да је позориште почело са радом 3. априла 1948. године, када је одиграна представа "Краљ Бетајнове", у режији Бојана Ступице, његовог оснивача.

Вучковић Манојловић је подсетила на уметнике који су нас напустили у протеклих годину дана - Јагоша Марковића (1966-2023), Жарка Лаушевића (1960-2023), Гојка Шантића (1946-2024), Зорана Ерића (1950-2024) и Мирсада Туку (1965-2023).

Подсетивши да је ЈДП у протеклих годину дана имао шест премијера, и да су са својим представама гостовали у осам градова и земаља, Вучковић Манојловић је нагласила да је за њих велика награда посета и "велико интересовање публике".

Према њеним речима, 80 посто карата распрода се неколико сати по пуштању у продају.

Манојловић Вучковић је подсетила да од јесени трају радови на санацији крова позоришта, као и на замени агрегата, подова на обе сцене, столица, расвете и другог, уз помоћ Министарства културе, а очекују их и радови на згради Театра "Бојан Ступица".

image
VV inauguration
banner