Култура

У Токију отворен фестивал руске културе: "У уметности нема политике, у музици нема граница"

Фестивал је отворен концертом младих руских звезда и јапанских музичара, који је посвећен неколико јубилеја који се обележавају ове године
У Токију отворен фестивал руске културе: "У уметности нема политике, у музици нема граница"© Принтскрин/РИА Новости

Фестивал руске културе отворен је у Токију концертом младих руских звезда и јапанских музичара у дворани "Киои", јављају "РИА Новости".

Гостима и учесницима фестивала обратио се изванредни и опуномоћени амбасадор Русије у Јапану Николај Ноздрјов, изразивши наду у даљи развој Фестивала руске културе у Јапану.

"Посебно место у програму заузимају млади руски и јапански извођачи, које спаја руско музичко образовање, успешно искуство заједничког рада, које је веома захтевна јапанска јавност већ искрено заволела. Фестивал је преживео тежак период вируса корона и потпуно сам уверен да ћемо заједно прегурати тренутне турбуленције у светској политици и економији, а фестивал ће наставити да испуњава своју најважнију улогу – да помогне у јачању става поштовања и поверења једних према другима", казао је Ноздрјов.

Наиме, концерт је посвећен неколико јубилеја који се обележавају ове године: 225 година од рођења Александра Пушкина, 185 година од рођења Модеста Мусоргског и 180 година од рођења Николаја Римског-Корсакова.

Слоган фестивала је "У уметности нема политике, у музици нема граница".

Са руске стране, концерту ће присуствовати победник 17. Међународног такмичења Чајковски Лев Журавски (кларинет), добитник прве награде међународног такмичења пијаниста Лутајуће музичке звезде Елизавета Кључерева и победник 4. Међународног такмичења удараљки у Санкт Петербургу Андреј Тарануха.

На програму ће бити романсе по песмама Пушкина, дела Мусоргског, Рахмањинова, Скрјабина, Римског-Корсакова, Прокофјева, Чајковског, Плетњева и других композитора.

Крајем маја, московско позориште Чехова, први пут после 36 година, биће представљено јапанској публици представа "Дуел" по истоименом делу.

Фестивал руске културе у Јапану одржава се од 2006. године, а за то време га је посетило више од 23 милиона људи. Фестивал је обухватио више од 500 догађаја – концерата, изложби и других културних догађаја у свих 47 префектура Јапана, а у њима је учествовало више од 11.000 руских личности из кулутуре.

Од 2021. године до његове трагичне смрти, организациони комитет на јапанској страни предводио је бивши премијер Шинзо Абе.

image