Култура

Седница Савета за српски језик: Размотрене мере заштите и очувања ћирилице

Министар Селаковић и чланови Савета су договорили да се у јулу одржи заједничка седница Савета за српски језик Србије и Републике Српске у Тршићу, у циљу дефинисања заједничке стратегије језичке политике
Седница Савета за српски језик: Размотрене мере заштите и очувања ћирилице© Министарство културе Републике Србије

Савет за српски језик одржао је данас седницу којој је присуствовао министар културе Никола Селаковић, а на којој су размотрена питања од значаја у области употребе српског језика у јавном животу и спровођењу мера заштите и очувања ћириличког као матичног писма.

Министар Селаковић и чланови Савета су договорили да се у јулу одржи заједничка седница Савета за српски језик Србије и Републике Српске у Тршићу, у циљу дефинисања заједничке стратегије језичке политике, а у складу са препорукама Свесрпског сабора, на којем је истакнут значај српског језика и ћириличког писма као стубова српске културе, науке и националног идентитета.

Влада Републике Србије је на основу Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма 2023. године донела Одлуку о образовању Савета за српски језик са задатком да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма као матичног писма.

Председник Савета и чланови су упознали министра са препорукама, предлозима и стручним мишљењима која су у претходном периоду дефинисали ради унапређења стања у области употребе српског језика у јавном животу.

Седници су, поред председника Савета, редовног професора Филолошког факултета у Београду Александра Милановића, присуствовали и заменик председника Савета, књижевник и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и чланови Савета, дописни члан АНУРС проф. др Срето Танасић, редовни професор проф. др Милош Ковачевић, виши научни сарадник др Владан Јовановић, виши научни сарадник др Марина Спасојевић и проф. др Зоран Аврамовић.

image