Култура

Уместо холивудског разврата - руска класика: Милош Биковић у филму о Петру Великом

Српски глумац је свој лик Мењшикова назвао десном руком цара и описао га као веома занимљиву личност
Уместо холивудског разврата - руска класика: Милош Биковић у филму о Петру Великом© R.Z./ATAImages

Српски глумац Милош Биковић наставља да тумачи велике роле у руским филмовима – овога пута снима остварење "Рађање империје" о знаменитом владару Петру Великом а игра Александра Мењшикова, десну руку цара и веома занимљиву личност.

"Историјски филмови, иако се користе уметничком слободом, и нису ту да нас науче историји, ипак враћају у колективно сећање људе и догађаје који не заслужују да буду заборављени. Заправо ми не заслужујемо да заборавимо. Јер ко не зна своју прошлост и историју, тај је изгубљен у својој садашњости и стрепи пред непредвидивим раскршћима будућности. Зато се радујем филму о Петру Великом", написао је Биковић на Инстаграму, те поделио фотографије са снимања у Санкт Петербургу.

"Рађање империје" режисера Андреја Кравчука, по сценарију Андреја Злотарева, говори о најважнијој деценији живота Петра Великог, током које је поставио темеље будућег Руског царства, од повратка Великог посланства до битке код Полтаве (данашња Украјина), која је окончана уништењем шведске војске. Мировним уговором потписаним са Шведском 1721. године Русија је званично постала царевина.

Биковић је свој лик Мењшикова назвао десном руком цара и описао га као веома занимљиву личност. Навео је и да ће о њему бити више речи у будућим постовима.

Руски кнез Александар Мењшиков, државник и војсковођа, саветник и пратилац Петра Великог на његовим путовањима по Европи, истакао се у Северном рату против Швеђана. Међутим, током владавине Катарине Прве и Петра Другог, као члан Врховног тајног савета, прогнан је у Сибир 1727. због злоупотребе положаја.

Подсетимо, српски глумац је почетком године био жртва праве хајке, најпре од украјинског министарства иностраних послова а потом и британских медија, због чињенице да је, како је тврдио Кијев, "особа која подржава геноцид и крши међународно право" изабрана да игра у "Белом лотосу", Биковићу је одузета улога у трећој сезони ове серије у продукцији ХБО.

"Почаствован сам што сам изабран да будем део ′Белог лотоса′, ТВ серије коју веома уважавам, и уз колеге које изузетно поштујем. Ипак, моје учешће у њој није могуће из разлога који су ван домена културе, и ја се нећу поклањати наративу који угрожава мој интегритет", истакао је тада Биковић.

image