Магазин

Неуспеси у раној каријери нису повод за одустајање

Неуспехе у раној каријери често доживљавамо као личне неуспехе, а отказ или негативну критику примамо блиско к срцу, сумњајући да смо изабрали прави пут и професионалну оријентацију. Ипак, нема разлога за бригу - неуспеси на пословном плану, нарочито на почетку каријере нису повод за очајање, потврђује и чувена реченица Томаса Едисона: "Постоји само једна ствар која је неуспех, а то је одустајање".
Неуспеси у раној каријери нису повод за одустајање© pexels/ Andrea Piacquadio

На свету постоје људи "рођени под срећном звездом", којима успех и слава долазе у раној младости, али већина нас се сретала у својој каријери са неком врстом одбијања: било да је у питању послодавац за кога смо желели да радимо, а који је одлучио да запосли другог кандидата, инвеститор коме смо представили идеју на којој смо дуго радили а који није видео перспективу таквог пројекта, или менаџер који је одлучио да ће се на нашој позицији неко други боље снаћи, не дајући нам шансу да покажемо све своје квалитете.

Доносимо четири различите приче које ће вас охрабирити на путу до каријере какву желите, чак иако сте на тренутак помислили да то што радите није за вас.

Бескућник са парализом  и великим сном - Силвестер Сталоне

Већина је гледала  филм о чувеном Рокију Балбои, али и да није, име познатог холивудског глумца Силвестера Сталонеа сигурно је свима познато. Његова животна прича је невероватна. Сталоне је седамдесетих година живео потпуно другим животом: био је бескућник са делимичном парализом лица, који је лутао њујоршким улицама без иједног долара у џепу и маштао о глумачкој каријери. Успевао је да заради по неки долар, да може да се сакрије од зиме, поједе и нахрани пса (кога је чак морао у једном тренутку да прода да би могао да преживи), а некада ни толико - та агонија је трајала пуних шест година. Међутим, гледајући меч у коме Мухамед Али, један од најуспешнијих боксера свих времена, губи од потпуно непознатог јавности Чака Уепнера, добија инспирацију да напише сценарио о другом "лузеру", Рокију Балбои, који побеђује своје демоне.

Одлучио је да иде на све или ништа - обратио се продуцентима који су се његовим сценаријем одушевили! Али, имао је један услов - да сам игра главну улогу. Продуценти су оклевали, а Сталоне није одустао ни када су му за сценарио без доделе главне улоге, понудили невероватних 350 хиљада долара. На крају је успео да их убеди у то да главна улога припадне њему, а славу коју је стекао крунисао је и звездом на познатој "Холивудској стази славних" 1984. године.

7 покушаја и борба са конкуренцијом - газирано пиће "7UP"

Популарно пиће које данас можемо наћи на рафовима скоро свих супермаркета у Србији и широм света је још једна  прича о томе зашто не треба одустајати од идеја у које верујемо.

Чарлс Липер Григ је 1929. године, након две године креирања савршене формуле, која ће бити не само укусна, већ и здрава, одлучио да изађе на тржиште са напитком који ће утолити жеђ и пружити освежење. Међутим, конкуренција која је у том тренутку постојала, али и инвеститор који се плашио да уложи новац у идеју, помрсили су конце изумитељу напитка. Одбио га је други инвеститор, а онда и трећи. После шест узалудних покушаја, уложеног новца и енергије, одлучио је да покуша још само једном. И успео је! Тако је популарно пиће добило назив "7УП" (7. пут горе), с обзиром да је седми покушај донео "уздизање".

Млади учитељкоји је волео да пише - писац и сценариста Стивен Кинг

Млади учитељ у америчкој школи имао је велику љубав - писање. Страст према писању била је нестварна, али сваки покушај да објави дело завршавао се фијаском. Издавачке куће су му одбијале књиге и млади учитељ је губио наду. Покуцао је на тридесет различитих врата, након чега је одлучио да одустане од свог сна и баци књигу која је била његов четврти покушај да напише роман.

Срећом, рукописе му је сачувала супруга која је веровала у његов сан, чак и када он није. Након још неколико безуспешних покушаја - успео је! За роман су му уплатили аванс од 2000 фунти, што је био одличан подстицај младом учитељу да настави да пише, ауторска права су откупљена за 200 хиљада фунти, а хорор роман "Кери" донео је Стивену Кингу бројне награде и славу о каквој није могао да машта.

Композитор у покушају- Џонатан Ларсoн добитник Пулицерове награде и награде "Томи"

Прича о композитору који је осам година стварао мјузикл "Супербиа" по роману "1984" спада у  ред најбољих прича о остајању на путу у који верујемо када наиђемо на препреке. Година 1991. била је преломна за тада тридесетједногодишњег Џонатана Ларсона: након скоро деценије уложеног труда, позоришни редитељи рекли су му "Не", а агент сурово одбио да настави да сарађује са њим, рекавши му "да иде и ради нешто у шта се разуме".

Послушао га је, али је послушао и своју интуицију која му је говорила да је баш компоновање то у шта се разуме. Његов следећи мјузикл "Бохемија" имао је премијеру на "Бродвеју" само пет година касније и постао је светска сензација која му је донела Пулицерову награду, а  представа "Тони" - престижну америчку премију за достигнућа у области позоришне уметности.

Својевремно је Хенри Форд, "отац модерних аутомобила", рекао: "Било да мислите да можете или мислите да не можете, у праву сте". Покушао је да нам објасни да смо ми главни фактор у одређивању тога колико далеко можемо ићи на животном путу, као и да се велика дела не изводе снагом, већ вером и упорношћу.

image