Магазин

Непрекидно учење - нови тренд у образовању

Чак 40 процената запослених мораће да савлада нова знања или вештине до 2025. године, потврђују резултати Међународног економског форума. Свет се константно мења и једини начин да испратимо промене и сачувамо или унапредимо свој живот и каријеру јесте да се паралелно са светом развијамо и ми сами.
Непрекидно учење - нови тренд у образовању© unsplash/Element5 Digital

Непрекидно учење (lifelong learning) - тренд је коме се посвећује све више пажње, а концепт добровољног, свесног и систематичног образовања и улагања у нова знања зарад боље адаптације на промене које доноси будућност, наилази на све већу прихваћеност друштва. Било да следимо личне интересе и развој или професионалне амбиције, непрекидно учење помоћи ће нам да испунимо циљеве и учење претворимо у процес у коме ћемо уживати.

Зашто је важно непрекидно учење

Брзо прилагођавање променама и добијање нових знања су вештине које не само да су нам потребне у свакодневном раду, већ су и камен темељац за будуће личне и пословне подухвате. На срећу, живимо у ери дигитализације, када чак ни географско подручје не представља препреку, па тако имамо могућност да од куће слушамо предавања која води професор на неком од универзитета у Чикагу или учествујемо у панел - дискусији предавача у Милану, из фотеље.

Предности непрекидног учења има много: свако ново знање доноси "ширину", помаже нам да развијемо нове способности, интелект и потенцијал за који можда нисмо ни знали да имамо, али и да обогатимо живот новим контактима и искуствима. Непрекидно учење утиче и на наше самопоуздање, мотивацију и препознавање личних интереса и циљева, а што пре откријемо шта је то што нас инспирише, то је већа вероватноћа да ћемо побољшати квалитет живота и осећај сопствене вредности.

Како почети 

Сваки почетак је тежак, а први корак ка савладавању овог концепта је умиривање својих унутрашњих сумњи попут "Нећу моћи" или "Како ћу се снаћи?" Ипак, концепт непрекидног учења не треба схватати олако и без икаквог "филтера" пратити курсеве и предавања тек да бисмо у радну биографију могли ставити још један курс који смо одслушали или још једну вештину коју смо учењем стекли. Важно је пре свега разумети која су то знања у која желимо улагати, као и на који начин ћемо та знања моћи да применимо у будућности.

Поред жеље за даљим усавршавањем и учењем, за савладавање непрекидног учења потребно је да испуњавамо још пар предуслова, да време инвестирано у освајање нових хоризоната не би било узалудно потрошено и како не бисмо сами себе довели до изгарања:

Радозналост и жеља за ширењем видика - радозналост, као једна од најбољих "меких вештина"(soft skills) можда је и главни предуслов за непрекидно учење, а сам процес учења аналоган је тренингу: у мозгу се током учења формирају неуронске везе, а што више времена проводимо учећи и што смо посвећенији самом процесу, то су бољи и резултати. Процес са временом постаје аутоматизован а наш мозак све боље и брже прихвата нове информације.

Организација и тајм менаџмент - да бисмо могли испратити процес учења и достићи жељене резултате, важно је да будемо добро организовани и заштитимо се од преоптерећења. Режим учења не би требало да угрожава наше слободно време у мери која ствара нелагоду и оптерећење, а прогрес би требало да нам доноси радост и задовољство и додатно храни мотивацију за даљим учењем. Тек у таквим условима непрекидно учење може постати стил живота.

Паузе су важне - како се не бисмо "изгубили" у мору информација које добијамо током учења, не смемо пренебрегавати чињеницу да је нашем организму потребан одмор. Проналажење идеалног баланса и креирање сопственог темпа учења помоћи ће нам да процес буде што комфорнији, а знања која упијамо буду систематски распоређена.

Непрекидно учење може да се односи на формално и неформално образовање, а типова има много:

Развијање нових вештина - кување, шивење, вештине јавног наступа, управљање пројектима и слично.

Учење кроз праксу - савладавање страног језика кроз комуникацију, истраживање тема од јавног интереса, подкасти који дотичу теме опште информисаности.

Спортске активности - иако можда неочекивано, али и савладавање новог спорта спада у категорију непрекидног учења: вожња бицикла, ролера или неке борилачке вештине такође потпада под ову категорију.

Предности непрекидног учења превазилази жељу за напредовањем у каријери. Може вам помоћи да разумете како свет функционише. Може вам помоћи да остварите своје страсти и подстакнете креативност - то је један од начина да живите бољи живот. Како каже изрека, "учење је процес који се не завршава". Тржиште рада се брзо мења и људима је потребно да константно уче како би унапредили своје вештине и остали "у игри". Било да се враћате на универзитет, похађате онлајн курсеве или присуствујете семинарима и радионицама специфичним за индустрију у којој сте, пронађите начин да уврстите бар нешто од свега овога што ће имати користи за ваш живот и развој каријере.

image