Магазин

Када емотивни однос постаје токсичан: ни са тобом ни без тебе

Људи који у вези не могу да проведу ни минут без свог партнера, имају потребу за сталном пажњом и одобравањем партнера, налазе се у емотивно зависном односу. Покушавајући да "зараде" љубав, цео живот граде око осећања и жеља партнера
Када емотивни однос постаје токсичан: ни са тобом ни без тебеGetty © Bingodesigns

Ако дајете приоритет партнеру у односу на себе, а своје расположење формирате на основу понашања партнера, вероватно сте у зависном односу. Иако је заљубљеност на почетку везе могла да сакрије знакове упозорења, они временом постају више него очигледни.

Важно је схватити да и у здравим односима, партнери у одређеној мери зависе једни од других, формирају заједничка интересовања, деле искуства, подржавају се међусобно. Постоје разлике између хармоничног и зависног односа.

Ми смо гладни, ми то не волимо...

Временом, у свакој причи ваше "ја" прелази у "ми". Толико сте фокусирани на живот партнера да губите себе. Сва осећања, мисли, проблеми и мишљења партнера постају важнија од ваших, они вам све више делују неважно. Ваше менталне границе се замагљују и не престајете да се одвајате од партнера: ако вас питају шта тачно желите, не можете да одговорите.

Ви сте "једна" особа.

Не само да су ваше личне границе уништене - ви сада почињете да игноришете границе друге особе. Ако изгубите партнера из вида, почињете да осећате анксиозност, јер не знате како да проведете слободно време без њега и осећате се лоше када сте сами. Зато га зовете, често и неколико пута на дан, јер вам је важно да знате како, где и са ким особа проводи време далеко од вас.

А ко сам ја без твоје љубави

Зависна особа не види сопствену вредност и непрестано јој је потребно одобравање партнера. Ако имате мисли да својим понашањем треба да заслужите љубав друге особе, ви сте у стању зависности. Такви људи стално сумњају у своје мишљење и често га мењују идејама и уверењима партнера.

Мало се волимо, па се мало свађамо

У зависним односима, напетост је стално присутна: свађе се замењују помирењима, и обрнуто. Овај ролеркостер осећања настаје, јер особа никада не зна који ће њен поступак довести до експлозивне реакције партнера, па се труди да избегне било какве несугласице и спорове. Из страха од остављања, настаје сав труд да се незадовољство задржи у себи. 

Ни са тобом ни без тебе

На опште изненађење окружења, особа иако пати у овој нездравој вези, не одлази из ње! То је зато што су особе које живе у стању зависности несигурне и плаше се усамљености. Са партнером је лоше, али без њега још горе. Особа је заробљена у понижавајућим и контролисаним односима, осећа се немоћно, исцрпљено, без наде и полако се препушта сопственој несрећи.

Ја сам крив/а

Зависна особа стално покушава да заслужи одобравање партнера, а ако нешто крене наопако, прва помисао је: "Ја сам крив/а". Свака грешка изазива мржњу према себи и намеће осећај кривице. У исто време партнер може да замери било шта, а зависна особа преузима кривицу чак и за ситуације које немају везе са њом.

Јасно је да није лако изаћи из овакве везе. Често су људи са емотивном зависношћу изложени психичком или чак физичком злостављању од стране партнера, или сами постају злостављачи. Због тога је први корак препознати проблем. Излазак из овакве везе подразумева дубоке промене у размишљању, као и проналажење потпуно нових стратегија за живот. Овако тежак задатак олакшаће помоћ психотерапеута, који ће помоћи да процес прође мање болно. 

image