Магазин

Ова вечерња навика вам нарушава љубавни живот

Један део ваше ноћне рутине можда озбиљно угрожава вашу везу, а да тога нисте ни свесни. Иако је за многе ово начин да се опусте и "искључе мозак" након дугог дана, заправо може да донесе штету љубавном животу и угрози блискост са партнером. Шта је то што често радимо у кревету, а није препоручљиво ако хоћемо да будемо срећни у вези?
Ова вечерња навика вам нарушава љубавни живот© Freepik/prostooleh

Ако увече волите да проводите време на друштвеним мрежама, то не мора бити лоша ствар. Међутим, ако ово радите док сте са партнером у кревету, који у исто време гледа у свој телефон, то може негативно утицати на вашу везу.

Ово се такође зове "паралелно скроловање", то јест гледање садржаја на друштвеним мрежама у тишини, без интеракције са партнером. Иако коришћење телефона пред спавање није добро из других, здравствених разлога (ремети квалитет сна), други лош утицај који има је везан за ваш љубавни однос.

Једноставно речено, на овај начин се смањују све шансе за интимност и приврженост, јер вам пажња није усмерена на партнера и заједнички тренутак. Ово може постепено да постане проблем, а ако обе стране нешто не предузму, може да буде прекасно.

Лежање у кревету може бити време да се међусобно повежете, а стручњаци сматрају да је то нешто што недостаје многим паровима данас. Према терапеуту за парове Трејси Рос, клијенти се често жале да је друга особа "стално на свом телефону" или изгледа "расејано", што отежава задржавање њихове пажње и, заузврат, може да створи "више одвојености", објаснила је за "Хафингтон пост".

"Иако је потреба за опуштањем на крају дана потпуно разумљива, тешко је порећи штету коју може нанети вези", рекла је.

Није могуће потпуно искључити телефоне из употребе, па чак и у спаваћој соби. Они су, ипак, уређај који људима омогућава да људи буду укључени у дешавања у свету, да разговарају са породицом и пријатељима, да се забављају...

Дакле, нереално је очекивати да ће се један или оба партнера одмах "одвићи" од екрана, али то не значи да не би требало тражити алтернативна решења.  

Шта да радите када је мобилни телефон постао "трећа особа" у вези

Препоручљиво је да, уместо "паралелног скроловања", пронађете заједничку активност у којој можете уживати пред спавање. То може бити било шта, све док постоји интеракција између партнера - заједичко спремање вечере, гледање серије или филма, опуштање уз топао напитак и разговор о протеклом дану...

Ипак, за оне којима је тешко да се одмах одвоје од екрана, добро је да се запитате: Зашто је овај уређај толико важан, толико да саботира ваш љубавни живот? Да ли телефон служи као бег од реалности или можда од проблема у вези? Пре него што пробате да искорените ову навику, добро је да пронађете одговоре на ова питања.

Компромис и лаганим корацима

С обзиром да је многима тешко да се тек тако одвоје од телефона, најбоље је пронаћи решења и компромисе који ће се мењати с временом. За почетак, то може бити ограничавање времена коришћења телефона. На пример, једно правило може бити да се телефони одложе сат времена пред одлазак у кревет или да се издвоји један дан у недељи када ни један партнер неће користити уређај, већ ће сву пажњу посветити један другоме. Временом, ово време се може продужити, тако да телефон више не преузима највише пажње.

На крају, ако је остављање уређаја превелики изазов, онда је могуће претворити појединачно гледање друштвених мрежа у заједничку активност. Уместо да свако гледа у свој, пробајте да се повежете тако што заједно гледате исти садржај на једном телефону. Тако се заједно можете забављати, насмејати, а различити садржаји могу постати разноврсне теме за разговор.  

image