Магазин

Платонска љубав: Kако настаје и које су предности

“…обе су љубави камен кушње за људе. Једни само знају за једну, други за другу. А они што знају само за неплатонску љубав, утаман говоре о драми. У таквој љубави не може бити никакве драме. ‘Слуга покоран и хвала на ужитку, моје поштовање’, то ти је сва драма. А у платонској љубави не може бити драме јер је у таквој љубави све јасно и чисто…“ писао је Лав Толстој у Ани Карењиној
Платонска љубав: Kако настаје и које су предности© freepik/benzoix

Чини се данас да је љубав сведена на задовољење основних нагонских потреба, а како су и друге бројене вредности друштва "изокренуте", појам "платонска љубав" звучо као ствар неког давно прошлог доба, ренесансе и евентуално ствар књижевности. Међутим, постоји ли ипак и данас платонска љубав?

И романтични и платонски односи могу укључивати блиско пријатељство и љубав. Међутим, у првом случају, један од партнера, или обоје, ће пожелети физички контакт: загрљаје, пољупце или секс. У другом случају, учесницима односа ово неће бити потребно: они су привучени једно другом само на духовном, а не и на физичком нивоу.

У романтичној љубави може постојати жеља да се партнер искључи из комуникације са другима, али у овом случају се ради о љубомори, сматра психолог Марта Смелова. У платонској љубави нема љубоморе, па једна особа може имати неколико оваквих блиских веза. Романтична љубав може бити нежна и страствена, сензуална и захтевна, прагматична и свеобухватна. Може да садржи и идеализацију партнера, као низ захтева и условљавања, и увек је потребно проналажење одређеног компромиса, посебно ако партнери нису исти,и имају различите ставове од односима и свету.

Платонска љубав је безусловна љубав, када своју духовну везу цените више од материјалних компоненти живота.

Шта чини платонску љубав

Психотерапеути су индентификовали следеће ставке платонске везе:

  • Одсуство сексуалног контакта
  • Заједничке вредности - партнери имају сличан поглед на свет и иста уверења.
  • Узајамно поштовање личних граница - такав однос је неспојив са захтевношћу и условљавањима било какве врсте
  • Одсуство очекивања, идеализација партнера и обзвређивања
  • Морална подршка - партнери се не осуђују
  • Сигурност и способност да буду што отворенији - партнери поверавају једни другима тајне.

Врсте платонске љубави

Пријатељство

Ако пријатељи једни друге не сматрају романтичним партнерима у животу, али у исто време имају много тога заједничког, разумеју и подржавају једни друге, можемо говорити о платонској љубави. Ако неко од учесника оваквог односа жели да достигне нови ниво, онда су осећања прерасла у романтична.

У платонској љубави могу бити они који свесно бирају пријатељство и подршку, без даље жеље да прекораче границе дозвољеног. За такве односе постоји термин на енглеском језику који објашњава концепт "радног супружника". Партнери се емотивно подржавају, брину, односно стварају везе сличне брачним, али без романтичне компоненте. 

Брак

У неким случајевима, може се развити платонска љубава и између супружника. Такав брак се заснива на међусобном поштовању, подршци, духовној блискости и  одсуству сексуалне комуникације. То може бити брак и између асексуалних људи - који физички не привлаче једно друго. Они цене духовну везу, али су отворени за романтичне сусрете са другим људима. Платонске везе могу прерасти из романтичних, када су међусобно поштовање и подршка важнији од сексуалне привлачности. Упечатљив пример оваквог платонског брака је веза након венчања Александра Блока и Љубов Менделејеве. Песник је својој супрузи признао да је сматра светицом, оличењем вечне женствености и толико воли да не може да има полни однос са њом. Истовремено, Блок себи није ускратио сексуални контакт са другим женама. 

Заљубљивање у славну личност

Према речима психотерапеута Марте Смелове, обожаваоци славних који су неузвраћено заљубљени, такође доживљавају платонску љубав. Психотерапеут Оксана Палехова сматра да се ова емоција односи и на измишљене ликове. Међутим, ово наравно не подразумева подршка и поверење с обзиром да је однос једносмеран.

Односи на даљину

Један од најчешћих облика платонске љубави су везе на даљину. У овом случају, учесници односа би могли да се упознају на Интернету, да се никада не виде, али да се у исто време веома зближе на духовном нивоу, на тај начин да постану маскимално искрени једно према другом. Истовремено, таква љубав се може сматрати платонском све док партнери не очекају састанак и физички контакт.

Ако су везе на даљину узроковане привременим раздвајањем (дуго пословно путовање, студирање у различитим градовима), а пре тога су партнери били романтично заинтересовани једно за друго, онда нема говора о платонској љубави.

Разлози платонске љубави

Платонска љубав је најчешће свестан избор. Човек нађе партнера који га не занима са физичке тачке гледишта, али са њим дели своја интересовања, погледе на свет.

Такође, понекад је платонска љубав буде и изнуђен избор. Психотерапеути наводе такве случајеве:

  •  Асексуалност или смањен либидо
  •  Верска уверења
  •  Психолошки проблеми (нпр. трауматично сексуално искуство)
  •  Физичка ограничења (болест)
  • Недостатак физичке привлачности због превелике разлике у годинама са партнером

Предности платонске љубави

Подршка породице, платонских пријатеља и других вољених, играју виталну улогу у менталном здрављу. Емоционално подржавајући партнер утиче на повећње самопоштовања, осећаја важности и помаже у суочавању са стресом. 

Истраживање Америчког удружења психолога такође је открило физичке предности платонске љубави. Према научницима, ова врста везе може смањити ризик од болести, депресије и побољшати имунитет. Идентификовано је и још неколико предности платонске љубави:

  • Провера осећања - када нема физичке привлачности, платонски односи откривају праве намере партнера
  • Зближавање на емотивном нивоу - платонски односи ће омогућити партнерима да боље разумеју једни друге
  • Мир - платонске односе карактерише низак ниво стреса, јер се обично не завршавају наглим раскидом.
  • Одсуство великих очекивања, разочарања и обавеза у поређењу са романтичном љубављу

Платонски односи су добри за здравље, испуњавају осећајем смисла, у таквим везама и са таквим емоцијама, лакше се излази на крај са осећањем усамљености. Схватајући да имају неког блиског и сличног по вредности, људи су мотивисанији да живе и настоје да удовоље другима, а такође се брже опорављају и проживљавају негативне периоде живота.

Може ли се платонска љубав претворити у романтичну

Када неко од учесника у односу почне да осећа романтичну љубав, потребно је искрено упозорити партнера како се не би уништила веза. Ако други не узврати, важно је направити границе у вези и поштовати их током даље комуникације.

Љубавни односи имају формулу која се састоји од заједничких интереса, ставова, поверења, осећаја сигурности и жеље да се гради заједничка будућност. Дакле, у платонским осећањима има много тога што се може претворити у љубав која је за многе разумљивија. Људи се навикну једни на друге, схвате да их нико други не занима и не желе да проводе време ни са ким. Почињу да мењају перцепцију једни о другима и тада долази тренутак промене, али свакако је о овоме важно разговарати.

image