Магазин

Љубав ка одређеној врсти хране записана је у нашем ДНК

Британски истраживачи су на основу података добијених од стотине хиљада људи, успели да анализирају како ДНК утиче на љубав према различитим намирница. Како то уопште функционише?
Љубав ка одређеној врсти хране записана је у нашем ДНКwww.globallookpress.com © freepik/freepik

Нездрава храна осваја укусом

Током протеклих 40 година, ниво гојазности у свету је у сталном порасту. Многи научници верују да је то зато што су полице супермаркета пуне јевтине и нездраве хране, намирницама које су богате калоријама и не баш здравим састојцима (засићене масти, прости шећери и со). Међутим, ова храна је дизајнирана да буде укусна. И управо то често спречава људе да се одрекну штетних залогаја, чак и ако су свесни њиховог негативног утицаја на организам.

Стотине хиљада људи и њихови укуси

У другој студији, тим научника са Универзитета у Единбургу изучавао је како гени и биолошки процеси утичу на љубав према појединој храни. Научници су сарађивали са Британском биобанком, организацијом која има скоро 500.000 волонтера спремних да учествују у експериментима. Послат им је упитник у коме су морали да оцене 139 намирница на скали од један (најодвратнији укус) до девет (најукуснија храна) и добили су око 189.000 одговора.

Нaмирнице су подељене у три групе

Први корак у студији био је да се анализирају везе између омиљених намирница. На пример, ако неко воли крушке, да ли можете очекивати да ће волети и јабуке или јагоде? Као резултат ове анализе, научници су саставили мапу међусобне повезаности. Открили су да се сви производи могу поделити у три групе:

  • Укусна висококалорична храна - месо, нездрава храна и дезерти
  • Нискокалоричне намирнице - воће и поврће, као и овсена каша и мед
  • Намирнице које почињу да се користе како старите - намирнице јаког укуса које деца не воле, али одрасли уживају, као што су кафа, алкохол, чипс са зачинима

Намирнице су груписане не по типу укуса, већ по томе колико су их људи волели (најмање су волели нискокалоричне). На пример, зависност од воћних сокова могла је пре да се упореди са склоношћу ка десертима него ка воћу. Због тога су воћни сокови категорисани као укусна висококалорична храна.

Поврће се не може издвојити у посебну групу. Намирнице благог укуса (парадајз, тиквице) су нискокалоричне, док су намирнице јаког укуса (паприка, бели лук, лук) део ове друге групе.

Слатка пића (укључујући газирана пића) на скали уживања била су ближа месу и прженој храни него "намирницама за одрасле."

За љубав према нездравој храни одговоран је посебан биолошки процес

Након мапирања, научници су почели да траже које разлике у ДНК могу бити повезане са склоностима ка одређеној храни. Идентификовали су 325 различитих гена (углавном у мозгу) који су укључени у одређивање шта људи воле да једу. Истраживачи су такође открили да је део гена одговоран за љубав према нискокалоричној храни и храни која се конзумира како старите, а други део за склоност ка укусној, висококалоричној храни. Ово сугерише да постоје два биолошка процеса у мозгу - један регулише љубав према нездравој храни, а други све остало.

Истраживачи су такође користили МР скенирање мозга да би детаљније видели која подручја су у корелацији са сваком од три групе хране. Открили су да је уживање у висококалоричној укусној храни повезано са деловима мозга који учествују у стварању доживљаја задовољства приликом конзумирања хране. А друге две групе хране повезане су са оним деловима мозга који су били одговорни за чулну перцепцију, доношење одлука, идентификацију себе и других.

Како јести мање нездраве хране

Да бисте мање јели штетну, а тако укусну висококалоричну храну, можете следити једноставне савете:

  • Планирајте оброке у току дана унапред, предуге паузе између њих чине да се преједате и више жудите за штетном висококалоричном храном
  • У продавници избегавајте одељења са слаткишима и штетним грицкалицама
  • Једите здраве масти, попут рибе или маслиновог уља
  • Једите здраве протеине - од рибе, пилетине, поврћа и орашастих плодова
  • Пробајте ново воће уместо слаткиша

Максимално практикујте разноврсност у исхрани, користите зачине, изаберите поврће са јачим укусом, тако да здрава исхрана не буде досадна.

Покушајте да спавате 7 до 9 сати сваког дана, недостатак сна повећава глад и жудњу за брзом храном.

image