Магазин

Пет знакова да први састанак треба да буде и последњи

Агресија, непримерене и вулгарне шале, лоше и бахато понашање према конобарима, критиковање бивших партнера - који су то знаци да први састанак са неким треба да буде и последњи?
Пет знакова да први састанак треба да буде и последњи© freepik/freepic.diller

У данашње време склапање нових контаката никада није било лакше - друштвене мреже, често широки кругови пријатеља и познаника, и наравно различите апликације за упознавање нуде безброј могућности. Ипак, пронаћи партнера који ће нам се допасти не само физички, већ са којим ћемо развити неки дубљи и озбиљнији однос, показало се далеко тежим од баналног упознавања. Доносимо вам пет "црвених заставица" на које би требало обратити пажњу приликом првог састанка и објашњавамо зашто први треба да постане и последњи.

Различити погледи на живот, породицу и посао

Можда и најчешћи узрок прекида емотивних односа данас представљају разлике у погледима на значајна питања, попут породице, посла и стила живота. Ви, примера ради, сте запослени (или имате сопствени бизнис), имате сопствена кола и штедите новац за куповину стана или куће, док се друга страна осећа сасвим комфорно и ушушкано живећи са родитељима који га издржавају, без икаквих амбиција да се то стање промени. Или, ви волите да путујете и упознајте различите културе, док друга страна није заинтересована да изађе из оквира свог краја. Она сматра да у емотивном, партнерском односу треба да постоје равноправност и слобода када су у питању образовање и лични напредак, док он - да је жени место само у кухињи. У ситуацијама попут ових, које можда за некога звуче превише банално, док за друге претерано наглашене, наставак неког дубљег, зрелог односа готово је немогућ, будући да је питање тренутка када ће се дијаметрално супротни погледи на живот, каријеру и породицу испречити између партнера. Зато добро размислите да ли је улазак у такав однос само пусто губљење времена и вредно инвестирања труда и емоција.

Непримерене и вулгарне шале

Отворени разговори о сексу, вулгарне шале и изношење детаља о интимном животу на првом "дејту" говори не само о томе да су намере друге стране само у границама необавезног и површног односа, већ и да преко пута нас седи не тако васпитана особа. Уколико излазак испрва није договорен само ради вреле авантуре на једну ноћ, па разговор некако природно иде ка томе, неслане шале сексуалног карактера и алузије на ту тему сматрају се у најмању руку непристојним. Наравно, суптилни наговештаји и лагани флерт су сасвим у реду и додају варнице на почетку романсе, али у осталим случајевима требало би преиспитати да ли са таквим партнером желите озбиљнији однос.

Агресиван наступ

Неадекватно испољавање мисли и емоција, љутња због другачијег мишљења или погледа на неку сферу живота, безобразлук и разговор у агресивном тону - све ово су одлике ниског самопоштовања и одсуства елементарних комуникационих вештина, али и потенцијалних проблема са менталним здрављем. У већини случајева, када на самом почетку особа показује неке од наведених особина, будућност таквог односа није нимало бајковита, а "гаслајтинг" и насилнички облици понашања могу врло лако постати део свакодневице.

Критиковање бивших партнера, родитеља или пријатеља

Разговори који се тичу бивших партнера, чланова породице или пријатеља неће увек доћи на ред баш на првом састанку, али двоје људи који се упознају неминовно ће се дотаћи и таквих тема. Наравно, свако од нас може имати специфичан однос са породицом или пријатељима, али изразито негативни коментари на тему родитеља на првом састанку говоре о томе да је саговорник и даље заробљен у траумама из детињства, пун презира и љутње, а то су ситуације у којима је често неопходна помоћ психотерапеута. У најбољем случају бићете му раме за плакање, а у најгорем – неко ко ће бити издувни вентил и главни кривац за све.

Фокусирање на негативним стварима и непријатно опхођење према људима

Још један знак упозорења на првом састанку јесте фокусирање друге стране на негативно, а сам разговор уместо мирног и позитивног тона је пун примедаба, неодобравања, критиковања људи, места, па чак и облачења. Непријатно опхођење према особљу у локалу где сте сели на вечеру такође улази у ову категорију и велики је разлог да са таквом особом дружење завршите већ на првом састанку.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner